Kontakta oss

UTRIKES

Misslyckade militärkuppen kan vara iscensatt – förberett massgripanden

Publicerat

den

TURKIET| Nu kommer uppgifter på att den misslyckade militärkuppen i Turkiet kan vara iscensatt av vinnaren. Innan kuppen genomfördes så ska det ha funnits listor hos regeringen på flera tusen som skulle gripas . Vilket tyder på att president Recep Tayyip Erdogan och turkiska regeringen var förberedda.

Nu är häxjakten i full gång i Turkiet när president Recep Tayyip Erdogan rensar ut sina fiender. Hittills har 9 000 har gripits. Samtidigt menar Johannes Hahn, EU-kommissionär med ansvar för Turkiets medlemsansökan, att utrensningen kan ha förberetts redan innan kuppförsöket. Kuppförsöket kan ha varit iscensatt av Erdogan och hans eget parti för att få en ursäkt till att krossa allt politiskt motstånd i landet.

– Det verkar som om i alla fall någonting har varit förberett. Listorna fanns tillgängliga, vilket tyder på att de var förberedda och avsedda att användas vid något tillfälle, säger Johannes Hahn enligt Reuters.

9000 personer har enligt Reuters gripits efter kuppförsöket. En bild som brittiska Daily Mail publicerat visar dussintals soldater som nakna och fastbundna har tvingats ner på golvet, tätt intill varandra. Bilden ska vara tagen i Sirnak, i Kurdistan. Erdogan kommer ge sig på alla som står i vägen för att han ska uppnå fullständig makt och kan styra Turkiet med järnhand. För ännu är Erdogan inte nöjd. Han vill se flera dödsoffer.

– Dödsstraff ska införas om folket så önskar. Förrädarna och deras sympatisörer ska straffas, sa president Recep Tayyip Erdogan vid ett tal igår.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se