Kontakta oss

INRIKES

Moderaterna hyllas av Erdogan-kopplad tankesmedja

Publicerat

den

INRIKES  Den turkiska tankesmedjan, Seta, hänger ut svenska vänsterpolitiker och privatpersoner som fiender till den turkiska staten i en ny rapport. Samtidigt hyllas Moderaterna och lyfts upp som ett politiskt föredöme.

Den turkiska rapporten kan närmast beskrivas som en massiv uthängning av människor som har kritiserat turkiska staten. Bakom rapporten står den turkiska tankesmedjan Seta. Seta är en konservativ tankesmedja med tydliga band till det turkiska regeringspartiet AKP. Setas ordförande, Burhanettin Duran, sitter bland annat med i president Erdogans säkerhets- och utrikespolitiska råd.

Hänger ut vänsterpolitiker

I rapporten konstaterar den regeringskopplade tankesmedjan att Kurdistans Arbetarparti har som mest stöd bland vänsterpartier och miljöpartier i Europa. När det gäller Sveriges del är det framförallt Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som turkarna ger sig på. Bland annat har tankesmedjan hängt ut flera folkvalda politiker, däribland riksdagsledamöter, kommunpolitiker och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Hyllar Moderaterna

Samtidigt som den turkiska rapporten pekar ut svenska vänsterpolitiker som fiender till den turkiska staten, lyfts Ulf Kristerssons Moderaterna upp som vänner till den turkiska regimen. På sida 502 i den 666 sidiga rapporten beskrivs det svenska högerpartiet som ett politiskt föredöme. Den Erdogan närstående tankesmedjan tar specifikt upp Moderaternas samarbete med AKP, ett samarbete som inleddes när Carl Bildt var utrikesminister.

Skärmklipp från den turkiska rapporten

”Till skillnad från vänstergrupperna upprättade Moderate Party (Moderata Samlingspartiet) goda förbindelser med AKP-regeringen. Även svenska medier inkluderade PKK som en terroristorganisation under samma period.”, står det i rapporten.

Moderaterna vill inte kommentera uppgifterna i den turkiska rapporten.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se