Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska rikspolitiker varnar för världskrig efter Christchurch-terrorn

Publicerat

den

UTRIKES Turkiets president Erdogan utnyttjar terrorattackerna på Nya Zeeland för att sprida hatretorik i den pågående valrörelsen i landet. Enligt Erdogan ska alla som besöker Turkiet med antimuslimska känslor skickas tillbaka i kistor. Samtidigt talar andra ledande politiker om att världen står inför världskrig. 

Terrorattackerna på Nya Zeeland förra veckan livesändes av högerterroristen Brenton Tarrant. Sedan dess har nazister och andra högerextremister använt terrorvideon som våldspropaganda på nätet. Någon som också utnyttjar videon som propaganda är Turkiets president Erdogan. I den pågående valrörelsen har Erdogan börjar spela upp videon inför publik när han är ute och valtalar för det konservativa nationalistpartiet AKP. I talen har han bland annat gått till frontalangrepp mot bland annat Nya Zeeland och grannationen Grekland.

Hatretorik

Inför sina anhängare har den turkiska presidenten påstått att terrorattackerna på Nya Zeeland är en vidare attack på Turkiet. Därefter hänvisade han till första världskriget och slaget mot australiensiska och nyzeeländska trupper i Gallipoli.

– Ni kommer inte förvandla Istanbul till Konstantinopel. Era mor och farföräldrar kom hit och dom återvände i kistor. Ha inga tvivel om att vi kommer skicka tillbaka er på samma sätt, sade Erdogan under ett av sina valtal rapporterar Greek City Times.

Under ett annat uttalande har Erdogan lagt sig i Nya Zeelands inrikespolitik. Bland annat kräver han att Nya Zeeland ska införa dödsstraff. Nya Zeelands premiärminister har reagerat kraftfullt på presidentens uttalanden. Nya Zeelands utrikesminister uppges inom kort resa till Turkiet för att konfrontera Erdogan. Det uppger bland annat SVT.

Varnar för tredje världskrig

Även AKP-politikern Metin Külünk har använt terrorattackerna för att sprida hatretorik i valrörelsen. Metin Külünk har bland annat spridit konspirationsteorier om att europeiska länder vill genomföra folkmord på muslimer. På Twitter varnar han även för att världen står inför ett tredje världskrig. Under gårdagen höll Metin Külünk ett starkt nationalistiskt valtal där han hyllade Erdogan och påstod att Turkiet kommer bli ett av världens mäktigaste länder, men att de kommande kommunvalen avgörande för framtiden.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se