Kontakta oss

INRIKES

Mitt möte med Janne Josefsson

Publicerat

den

Sollefteå sjukhus - Foto: Aktuellt Fokus

STATSMEDIA Så här kan det gå till när Janne Josefsson och statsmedia knackar på dörren och vill skapa en show genom att göra en höna av en fjäder.

Janne Josefsson är sur på Aktuellt Fokus. Anledningen är en uppmärksammad krönika som skrevs av bibliotekarien tillika författaren Salka Sandén. Salka drog ner byxorna på Josefsson och avslöjade hans okunskap om bibliotekens dagliga verksamhet. Salkas artikel blev delad av tusentals människor och det dröjde inte länge förrän en kränkt Janne Josefsson hörde av sig till Aktuellt Fokus och försökte bemästra Salka Sandén. Vilket ledde till ytterligare en artikel där hon fortsatte att avslöja Janne Josefssons inställning till fakta.

Kort tid efter artikeln deltog Josefsson i ett radioprogram och tvingades krypa till korset och erkänna att han hade haft fel. Fulvinkeln blev synlig för alla, vilket Aktuellt Fokus var snabba med att uppmärksamma.

Att en mindre redaktion utan resurser får ett sådant genomslag måste vara irriterande för Josefsson. Men så ser medielandskapet ut nuförtiden. Det är bara till att vänja sig.

Några månader senare

På förmiddagen vaknar jag av att telefonen ringer. Det är Janne Josefsson som ringer för att prata om mitt privata engagemang för BB-kampen i Sollefteå. Eftersom jag visste om att Uppdrag Granskning valt att flytta fokus från vårdkampen till att handla om hur politikerna upplever hat och hot var jag inte jättesugen på ett möte. Men jag gav honom i alla fall lite mer än tio minuter på grund av tidspress.

Istället för att ställa frågor om mitt engagemang – som handlar om att administrera en stödsida för BB-ockupanterna på Facebook – valde Janne Josefsson att börja ställa frågor om Aktuellt Fokus. Med tanke på AF:s tidigare rapportering om honom blev jag inte jätteförvånad.

Nästan direkt försökte Janne Josefsson utse mig till någon slags ansvarig utgivare eller sajtägare varpå jag svarade att jag är skribent och att Aktuellt Fokus drivs som ett kollektiv. Den som kan tänka ett steg längre förstår då att vi ansvarar för våra egna texter och inte för varandras.

Därefter frågade Josefsson mig om mina politiska åsikter varpå jag svarade att jag är klassisk socialdemokrat. Varpå han frågade varför jag kallat mig för ”vänsterextremist”. En fråga som jag började skratta åt. Precis som Malena Ernman har jag förlöjligat de som anser att demokrati är vänsterextremt. Något jag gladeligen kommer göra igen.

Sökresultat på min privata blogg

En blind man hade kunnat se att jag driver med begreppet.

 

Fick stå till svars för vad andra skriver

I en krönika skriven av Jonas Lundgren hyllas BB-ockupanternas politiska kamp. I krönikan skriver Lundgren, som är politisk sekreterare för Vänsterpartiet, att vänstern bör ha BB-ockupanterna som föredöme och listar därefter ett antal anledningar.

”Ockupationen av BB i Sollefteå är precis vad som behövs för att vitalisera och mobilisera vår rörelse. Det är när kniven ligger mot strupen och kampen blir nödvändig som våra erfarenheter faktiskt kommer till sin rätt. Genom att engagera oss i dessa lokala kamper vinner vi folkligt stöd och förtroende för våra radikala idéer.” skriver Jonas Lundgren.

Av någon anledning anser SVT att jag ska behöva svara på hur Jonas Lundgren tänkte när han skrev sin krönika. Vilket är omöjligt då jag endast kan tala om mina egna åsikter. Varför sökte Josefsson inte bara upp artikelförfattaren istället för mig?

Skandalvinkeln från Janne Josefsson och SVT är alltså att Aktuellt Fokus skriver ur ett vänsterperspektiv, att jag är öppen med att jag är demokratisk socialist. Ordet ”radikal” har yttrats i samma artikel som ”BB-ockupationen”, i en krönika som är skriven av Jonas Lundgren.

Drog upp min bakgrund istället för att tala om vad jag gör idag

Jag lever spritfri sedan flera år och har försökt att arbeta och göra rätt för mig sen jag valde att leva nykter. Jag har varit öppen och ärlig med min bakgrund och mina domar gentemot alla jag har samarbetat med. Jag har till och med varit ute och föreläst om min bakgrund på skolor och blivit referensperson i kampen mot näthat åt bildningsförbund. Trots åratal av slit och öppenhet väljer Janne Josefsson att använda min tidigare bakgrund  mot mig eftersom jag dragit på mig skulder genom åren – för att jag har hjälpt till med sporadiska insamlingar av småskrammel till stödsidan för BB-ockupationen.

På ett år har det kommit in lite mer än 800 kronor i månaden. Pengar som jag och andra personer i och utanför admingruppen har använt till reklam på sociala medier, ljusmanifestationer och livesändningar. Vilket varit väl synligt för hundratusentals människor. Vi har bett om femmor och tior och varit väldigt tydliga med att stödsidan drivs av privatpersoner. I SVT:s artikel om mig och Facebooksidan ”Vi som stödjer BB-ockupanterna” är själva skandalvinkeln att sidan sköts av privatpersoner – vilket vi är öppna och ärliga med.

Reklambild från ”Vi som stödjer BB-ockupanterna”

Reklambild från ”Vi som stödjer BB-ockupanterna”

Det kändes som att jag blev anklagad istället för intervjuad. Jag frös till. Blev både ledsen och arg på samma gång. Det var något av det fulaste och mest ohederliga jag varit med om. Och då har jag ändå umgåtts med missbrukare och kriminella när jag var yngre.

SVT försöker vinkla det till att följarna inte begriper att stödsidan för ockupanterna är ett privat engagemang. Ett påstående som fick oss i admingruppen att genomföra en undersökning bland följarna – där vi ställde frågan om följarna var medvetna om att stödsidan drivs av privatpersoner. Nästan 2000 svarade på omröstningen och 99 procent visste om att det rör sig om en privat stödsida.

Omröstningen skickades till SVT.

Vidare påstår SVT att jag samlar in pengar via Aktuellt Fokus. Vilket är en delsanning. Mitt nummer stod på sidan i ett par månader efter att tidigare sajtansvarig Rickard Karlsson slutade. Det ska däremot vara. åtgärdat sen en tid tillbaka. Med andra ord greppar SVT efter halmstrån.

Efteråt blev jag mest ledsen och ringde upp en av de drivande i BB-ockupanterna för att prata av mig. Därefter redovisade jag varenda öre internt och skickade materialet till en av de BB-ockupanterna som jag har haft kontakt med det senaste året. Mer kan man inte begära. Att avslöja vilka människor gett en tia eller en hundring till opinionsbildning på sociala medier för SVT är inget alternativ – något SVT även bad mig att göra.

Varför engagerade jag mig i vårdkampen?

Det kommer ta tid innan jag är helt återställd, om jag ens har chans att bli det. Anledningen till att jag började engagera mig i vårdfrågan från första början var när jag upplevde bristerna i vården då jag sökte hjälp för min alkoholism och omedicinerade ADHD/autism. Jag, liksom många andra, hamnade mellan stolarna. Jag bollades runt, samtidigt som behovet för vård växte. Till slut gav jag upp och avgiftade mig själv. Det var en hemsk tid. Men jag klarade det tack vare vänner och jag är fortfarande spritfri idag. Hur många klarar det utan att duka under? Hur många faller av där, för att aldrig komma igen? Tyvärr alldeles för många.

Sedan dess har jag följt vårdkampen på olika platser i landet, har försökt uppmuntra människor till att protestera. Jag kanske inte kan göra allt men jag är rätt okej när det gäller opinionsbildning. Det viktigaste är att kampen för en rättvis och fungerande vård fortsätter. Det här är ingen höger- och vänsterfråga. Det är en folkfråga som berör oss alla, vilket var en av anledningarna till att en tjej i admingruppen kläckte stödsidans slogan, ”Sollefteås sak är hela Sveriges sak”.

Medveten smutskastning

När jag lägger ihop frågorna Janne Josefsson ställde till mig är det lätt att se att Josefsson anser att människor som jag ska vara dömda för evigt. Har man en gång legat på botten ska man visst ligga kvar där också. Det är en premiss jag inte håller med om, även om jag så gott som dagligen påminns om den.

Inte en enda fråga handlade om vården. Istället fokuserade Janne Josefsson på att riva upp min bakgrund och smutskasta mig genom insinuationer.

Den som har studerat media och propaganda förstår att det handlar om medveten smutskastning där jag, en före detta alkis med skulder och hemska domar i bagaget, ska användas för att misstänkliggöra BB-ockupanterna. Samma sak såg vi i programmet på SVT när Janne Josefsson krävde ansvar av en privatperson som hade satt upp en S-kritisk skylt på sin tomt. Eller som när fyra engagerade personer mer eller mindre anklagas för att uppvigla till hat och hot för att dom har granskat och skrivit om politiker på Facebook.

När det gäller BB-ockupanterna i Ådalen kommer Aktuellt Fokus fortsätta ge stöd till ockupationen och stödverksamheten. Inte för att jag är skribent, utan för att det är ett engagemang som är värt att stödja. Sollefteås sak är hela Sveriges sak. En välfungerande vård angår nämligen alla. Inklusive sådana som mig.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se