Kontakta oss

INRIKES

SVT: Häng ut människor med skulder

Publicerat

den

GAMMELMEDIA Idag kom Uppdrag Gransknings stora avslöjande där Aktuellt Fokus omnämns. Likt 427 000 andra svenskar har en skribent på Aktuellt Fokus skulder hos kronofogden.

I artikeln som har publicerats på SVT:s hemsida lägger Uppdrag Granskning fullt fokus på att Aktuellt Fokus skribent, Kim Fredriksson har skulder hos kronofogden. Totalt rör det sig 130 000 kronor, vilket är offentliga handlingar som reportrarna på Uppdrag Granskning har begärt ut. ”Skuldsatt privatperson” skriver SVT i rubriken.

Anledningen är att Kim har engagerat sig i vårdfrågan i Sollefteå det senaste året. Via en Facebooksida har Kim stått för sporadiska insamlingar som under det senaste året har inbringat cirka 900 kronor i månaden. Pengar som har gått till reklam, sponsrade inlägg på sociala medier, stödmanifestationer och livesändningar.

Enligt SVT kan man inte vara engagerad i vårdfrågor om man samtidigt har skulder.

Slår in öppna dörrar

I artikeln gör Uppdrag Granskning även en stor sak av Kim Fredriksson var aktiv i högerextrema Nationaldemokraterna för 12 år sedan. Idag är Fredriksson partipolitiskt obunden och öppen med att han ser sig som demokratisk socialist. Men i artikeln på SVT:s hemsida står det att Kim numera återfinns på vänsterkanten.

”Han har tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och Nordisk ungdom. På senare år har han framträtt i media som före detta ledare inom den extrema högern. Han har varit anlitad som expert och debattör i frågor som rör rasism och högerextremism. Han återfinns numera på vänsterkanten och är aktiv på sajten Aktuellt Fokus, en nättidning som säger sig företräda arbetarklassen.” skriver Uppdrag Granskning.

Stark kritik mot uthängningen på sociala medier

SVT:s uthängning av Kim har fått stark kritik på sociala medier. ”Vad är syftet med det som Janne Josefsson håller på med?” skriver samhällsdebattören Maria Robsahm på Facebook. ”Janne Josefsson har sedan många år slutat stå på folkets sida. Detta är så illasinnat att han o @svt borde skämmas.” skriver den prisbelönta Journalisten Loan Sundman om uthängningen på Twitter. Författaren Johannes Nilsson kallar Uppdrag Gransknings artikel för öppet klassförakt.

Till och med öppna politiska motståndare på högerkanten har kritiserat uthängningen samtidigt som dom har uttryckt sitt stöd till Kim Fredriksson. En företeelse som inte tillhör vanligheten med tanke på Kim Fredrikssons antirasistiska engagemang.

Chefredaktören på högerpopulistiska Nyheter Idag, Chang Frick kallar uthängningen för sensationsjournalistik och påpekar att Uppdrag Granskning inte inte har presenterat något som tyder på att några fel har begåtts.

Enligt Kim Fredriksson har stödet varit över förväntan.

– Jag har fått många mail och pm där folk har uttryckt stöd, säger han.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se