Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

MMA-Förbundets vice ordförande kallar arrangör för ”jävla arab”

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Svenska MMA-förbundets vice ordförande Jörgen Hamberg kallar en arrangör inom sporten för jävla arab. Sedan tidigare har hans klubb huserat flera kontroversiella fighters med bland annat kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen.

Jörgen Hamberg är en av de stora profilerna inom svensk kampsport. Han driver Västerås Fight Club, arrangerar galan Fight Club Rush utöver att vara vice ordförande för det svenska MMA-förbundet.

Hamberg skulle nyligen skriva ett meddelande på messenger till en av hans fighters Andreas ”Bane” Gustafsson men råkade istället publicera meddelandet som ett inlägg på Gustafssons tidslinje öppet på facebook. I inlägget som nu är raderat kallar han Majdi Shammas för jävla arab. Shammas är manager till Alexander ”The Mauler” Gustafsson och är arrangören av AK Fighting Championship. Diskussionen handlar främst om att Bane planeras att möta Jonatan westin på Shammas gala.

Hamberg har intervjuats av MMANytt.se där han försvarar sitt uttryck

– Men det är ju så att jag har ju alla sorters härkomster i min närhet och MMA är en sport där vi kör en ganska tuff jargong. Majdi är, gissar jag, av arabisk härkomst. Du är en djävla svennebanan. Så folk får tolka det som de vill men mina elever är av alla sorters härkomster. Mina närmaste samarbetspartners är ickesvenskar och likaså är ett stort antal av mina vänner utlandsfödda. Alla är de älskade för de människor de är så kasta inte någon rasistisk dynga på mig, för den finns inte i den här kroppen. Alla människor får sin skopa av Hambergs glappa käft men kalla mig inte rasist snälla, för det är ett långskott långt utanför ramen av sanning, säger Hamberg till MMANytt.

Tidigare blåsväder
Hamberg och hans klubb har tidigare hamnat i blåsväder för fighters som haft kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen och Svenskarnas Parti. Två av dom finns i belastningsregistret varav en av dom samtidigt som han var medlem i klubben deltog i kravallerna i Kärrtorp på NMRs sida.

– Man får ha full frihet att tycka och tänka vad man önskar, sa Hamberg till VLT angående de kontroversiella medlemmarna.

En annan kontroversiell fighter är Bane som inlägget var skrivet till. Bane har hamnat i blåsväder för sina tatueringar. Han har bland annat en halstatuering som påminner om den tyska riksörnen, en symbol som brukar förknippas med nazityskland.

Bane säger själv att tatueringen var en spontan grej och att han inte står för någon rasism eller nazism. På facebook gillar han dock bland annat partiet Alternativ för Sverige.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se