Kontakta oss

INRIKES

Norrköpings kommun hyr ut lokaler till nazistisk terrorrörelse

Publicerat

den

Kimstadskolans gymnastiksal - Foto: Aktuellt Fokus

INRIKES    Aktuellt Fokus kan nu avslöja att Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen utnyttjar kommunala lokaler i Norrköping för att öva gatukrig mot politiska motståndare. Norrköpings kommun ser inga problem med de nazistiska aktiviteterna. 

Sedan drygt ett år tillbaka har Kimstadskolans gymnastiksal i Norrköpings kommun blivit ett tillhåll för den nazistiska sekten Nordiska Motståndsrörelsen. På NMR:s hemsida framgår det bland annat att nazisterna har övat på knivslagsmål och våldsamma angrepp.

NMR-nazisterna övar på knivslagsmål – Faksimil Nordfront

Inga problem enligt Norrköpings kommun

Aktuellt Fokus har varit på plats vid Kimstadskolans lokaler och jämfört lokalerna med NMR:s egna bilder från övningarna. Det råder ingen tvekan om att det är Kimstadskolans gymnastiksal som nyttjas för att öva gatukrig.

När Aktuellt Fokus ringer upp Norrköpings kommun framgår det att kommunen har blivit informerade om nazisternas aktiviteter men valt att inte agera. Enligt Victor Månsson, enhetschef för anläggning och uthyrning på Norrköpings kommun, bryter nazisternas gatukrigsövningar inte mot kommunens regler för uthyrning. När Aktuellt Fokus pratar med Victor Månsson framgår det även att terrorister från Islamska Staten och Al Qaida är välkomna att hyra kommunens lokaler.

Är kommunen medveten om att nazister från Nordiska Motståndsrörelsen hyr kommunala lokaler för att öva gatukrig?

– En medborgare har tidigare hört av sig och påstått något liknande. När vi kollar i våra register så ser vi att lokalen är hyrd av en privatperson, säger enhetschefen Victor Månsson till Aktuellt Fokus.

Vi har varit på plats och jämfört platsen med NMR:s egna propagandabilder – det råder ingen som helst tvekan om att det är Kimstadsskolans gymnastiksal de använder. Hur ser ni på att våldsamma nazister tränar gatukrig i lokaler som tillhör kommunen?

– Lokalen är hyrd av en privatperson, och vi ser inte att några brott mot våra regler och avtal har begåtts. Vad personen har för privata åsikter lägger vi oss inte i, Norrköpings kommun åsiktsregistrerar inte sina medborgare.

Har ni samma inställning när det gäller organisationer som IS eller Al Qaeda?

– Mitt svar är att Norrköpings kommun varken kan eller får åsiktsregistrera sina medborgare, säger Victor Månsson.

Nazistisk terrorrörelse

Nordiska Motståndsrörelsen är en öppet nazistisk organisation vars aktivister är dömda för en rad grova brott, däribland mord, dråp och vapenbrott. 2017 dömdes tre NMR-medlemmar för en serie bombdåd mot flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg. Efteråt gick NMR ut med att de inte tog avstånd från dåden. I juni 2017 året försökte en NMR-aktivist köra över demonstranter i Malmö. I april 2018 greps flera NMR-nazister misstänkta för att ha drivit en egen vapenfabrik. 2019 utförde NMR-nazister flera våldsamma attacker mot bland annat antirasister, pridedemonstranter och andra meningsmotståndare på flera platser runt omkring i landet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare sagt att han inte har några problem med att klassa NMR som en terrorrörelse. I slutet av februari 2018 gick Säpo ut och menade att Nordiska Motståndsrörelsen utgör ett allvarligt terrorhot mot Sverige.

 

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se