Kontakta oss

NOTISER

Mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier – arbetsmiljön på SAS under all kritik

Publicerat

den

sas
INRIKES | Arbetsklimatet för SAS kabinpersonal i Stockholm är uselt, enligt en färsk enkätundersökning. Arbetsledare som mobbar underställda medarbetare visar att SAS har skapat en hackordning internt där det är okej att mobbas på jobbet.

TT har tagit del av en undersökning som företaget och skyddsombuden gjorde i juni i år, som visar på allvarliga problem med arbetsklimatet för den kabinpersonal som är baserad i Stockholm. Av de 387 som svarat på enkäten uppger 170 att de känt sig diskriminerade. 109 har upplevt mobbning och 38 uppger sig ha utsatts för sexuella trakasserier. Unionens fackklubb och skyddsombuden på SAS har inte velat kommentera undersökningen eller vad som ligger bakom. Henrik Edström, pressansvarig på SAS, förklarar dock att företaget ser mycket allvarligt på problemen.

Men problemen har varit kända sedan tidigare. En likadan undersökning genomfördes 2012. Sedan dess har vissa problem blivit värre, medan det på något område har förbättrats. Men SAS har inte tagit tag i problemet utan den dåliga arbetsmiljön har fortsatt och SAS ser det som bra att anställda spelas ut mot varandra. Nolltoleransen är ett slag i luften.

Enligt TT:s uppgiftslämnare så är problem helt interna inom kabinpersonalen, och rör dessutom ofta förhållandet mellan arbetsledare och underlydande, vilket gör det extra svårt för de utsatta att prata om det. Frågan är hur organisationen då hanterar detta, om cheferna själva är en del av problemet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se