Kontakta oss

INRIKES

Moderata Ungdomsförbundet skakas av våldtäktsskandaler

Publicerat

den

#METOO Moderaternas ungdomsförbund skakas av våldtäktsskandaler. På mindre än en månad har två kvinnliga distriktsordföranden hoppat av sina poster efter att ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av medlemmar i det egna förbundet. Händelserna är polisanmälda och bägge kvinnorna uppger att MUF:s förbundsledning tystar ner sexuella övergrepp som begås inom ungdomsförbundet.

Det är Dagens Opinion som berättar om våldtäktskulturen i Moderata Ungdomsförbundet. På mindre än en månad har två kvinnliga distriktsordföranden lämnat sina politiska uppdrag på grund av att förbundsledningen struntar i utsatta kvinnor. På sin blogg berättar före detta distriktsordföranden för MUF Kalmar, Alice Sigfridsson, om hur hon utsattes för våldtäkt när hon bara var 14 år gammal. Förövaren beskrivs som en äldre medlem i maktposition och våldtäkten skedde i anslutning till en rikskonferens februari 2015.

”Men långt innan jag ens hinner märka det går något väldigt fel. Jag åker hem till en person som i mina ögon är otroligt häftig. Han är högt uppsatt och uppmuntrar min förmåga. Man kan inte förstå att du bara är 14 år. Han säger att han aldrig träffat någon som mig och jag känner mig speciell.Det bjuds på vin och jag tappar kontrollen. Dagen efter försvinner den uppmuntrande och snälla personen. Jag får inte berätta för någon om vad som har hänt, inte ens för dem hemma i distriktet. Det kan kosta honom hans politiska uppdrag. Och det vill jag ju inte.” skriver Alice Sigfridsson på sin blogg.

Efter våldtäkten beskriver Alice hur hennes psykiska hälsa försämrades och hur hennes skolgång påverkades negativt. Först under den massiva ”Me too”-hösten fick Alice mod nog att göra en polisanmälan. Vilket ledde till att hon utsattes för omfattande ryktesspridning inom ungdomsförbundet.

Våldtäktsförsök

Villemo Klockars Belenos, distriktsordförande för MUF Örebro uppger att även hon lämnar Moderata Ungdomsförbundet på grund av de sexuella övergreppen inom MUF. I ett tal på MUF-konferensen ”Midswe Sommarutbildning 2018” i Borlänge berättade Villemo Klockars Belenos om hur hon själv hade blivit utsatt för ett våldtäktsförsök i ungdomsförbundet. Dagens Opinon som var på plats har publicerat delar av talet.

”Jag blev aktiv i Muf Örebro län hösten 2015. Jag var en vanlig medlem som senare blev invald i distriktsstyrelsen, redan då fanns det en fruktansvärd internkultur i distriktet men var inget som jag såg, inte då. Hösten 2017, nästan två år senare, så fick jag reda på sanningen om Muf Örebro. Distriktet jag hade tyckt så mycket om, hade en helt annan sida. En baksida där medlemmar blev trakasserade och mobbade på daglig basis, där medlemmar blev hotade och utsatta för sexuella övergrepp. Där offren inte blev tagna på allvar och där förövarna systematiskt skyddades. Jag kunde inte blunda för detta. Och jag visste att jag aldrig tänker vara en del av den kulturen. Så jag gav mig själv två val – lämna eller förändra.

Under våren blev jag utsatt för ett våldtäktsförsök av en medlem i mitt egna distrikt. Det var en av de utav tre absolut svåraste situationerna jag någonsin har behövt hantera. Jag tvivlade på mig själv, vad jag skulle göra, och hur jag skulle hantera den här situationen som han hade satt mig i. Jag valde med stöd av min styrelse och nära vänner att hantera situationen Jag visste att en polisanmälan var riskfylld och alla som har gjort en anmälan mot sexuella övergrepp vet att det sällan är en dans på rosor och att polisen kan vara allt annat än förstående. Jag polisanmälde honom. Partiet blev informerade och då började det bli riktigt riktigt jobbigt.

Jag blev misstrodd, jag fick fick veta att rykten hade spridits om mig, flera högt uppsatta personer valde att endast prata med honom och inte mig. Och vissa valde att bjuda in honom till aktiviteter i distriktet men inte mig. Det är inte lätt när partiet jag har ägnat sex år av mitt liv åt, väljer att betala hans resa till Sverigemötet eller säger att jag måste behandla honom som vilken medlem som helst trots en pågående polisutredning.”

Bägge övergreppen polisanmäldes. Utredningen mot Alice Sigfridssons våldtäktsman pågår fortfarande medan polisen valde att lägga ner Villemo Klockars Belenos anmälan om våldtäktsförsök.

Källa: Dagens Opinion.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se