Kontakta oss

INRIKES

Kostnaden för privata välfärdsbolagen: 6000 Sollefteå-BB om året

Publicerat

den

INRIKES Stora delar av förlossningsvården är i kris. Men det hade den inte behövt vara, siffror från bland annat SCB visar nämligen att svenskarna hade kunnat få över sextusen nya BB-avdelningar – om det inte vore för kostnaderna för vinsterna i välfärden.

De privata välfärdsbolagens nota till skattebetalarna landar på cirka 90 miljarder kronor per år, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. I jämförelse med den senaste statsbudgeten är kostnaden för de privata bolagen en riktig skatteslukare då de privata bolagen kostar mer än vad migrationen och hela rättsväsendet gör tillsammans. 2017 låg statens utgifter för migrationen och rättsväsendet på 40 respektive 44,1 miljarder kronor.

Under dramatiska former såg Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna till att förlossningsvården stängdes ned i Sollefteå förra året. Nedläggningen av Sollefteå BB innebär en besparing till landstinget på 15 miljoner kronor per år. En otroligt låg siffra i en landstingsbudget. I jämförelse med de 90 miljarder kronor som skattebetalarna tvingas betala till privata välfärdsbolag hade svenskarna kunnat få över 6000 BB-avdelningar av samma storlek som var verksam i Sollefteå.

90 000 000 000/15 000 000 = 6000

Källor: SCBRegeringen.se

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se