Kontakta oss

INRIKES

Turkisk rapport hänger ut V-toppar som terrorsympatisörer

Publicerat

den

INRIKES Svenska privatpersoner och folkvalda politiker pekas ut som terroristsympatisörer i en ny turkisk rapport. Bland de uthängda återfinns bland annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Aktuellt Fokus har granskat den 666 sidiga rapporten som sägs peka ut strukturerna för terroristklassade Kurdistans Arbetarparti (PKK) i Europa. Sverige har tillägnats ett helt kapitel där både privatpersoner och folkvalda politiker hängs ut som terroristsympatisörer. Bland de utpekade politikerna återfinns flera vänsterpartister. Tankesmedjan går särskilt hårt åt Vänsterpartiet och anklagar bland annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt för att legitimera PKK.

Tankesmedjan har bland annat publicerat skärmklipp från svenska Facebooksidor, Youtubekanaler och bilder på personer som deltagit i svenska demonstrationer. I en av bilderna ser man hur Jonas Sjöstedt håller tal inför V:s turkiska systerparti HDP. När tankesmedjan kommenterar Sjöstedts tal skriver dem att Sjöstedt stöttade en terrororganisation.

Jonas Sjöstedt är inte den enda vänsterpartisten som hängs ut av den regeringstrogna tankesmedjan i Turkiet. Aktuellt Fokus granskning visar att även Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk, riksdagsledamöterna Ilona Szatmári Waldau och Amineh Kakabaveh, samt kommunpolitikern Dag Fredriksson från Skövde och vänsterpartisten Yekbun Alp från Uppsala.

Hänger ut barn och privatpersoner

Jämte ord som ”terroristsympatisör” hänger den turkiska tankesmedjan även ut svenska barn i rapporten. I det svenska kapitlet har man bland annat bifogat en gruppbild från när Vänsterpartiet i Skövde tog ställning för civilbefolkningen i syriska Afrin, som invaderades av Turkiet 2018. På bilden återfinns två barn, varav det yngsta barnet bara ser ut att vara runt i ettårsåldern.

Även privatpersoner hängs ut i rapporten. En av de uthängda privatpersonerna är en svenskkurdisk kvinna som hängs ut för att hon har varit aktiv i Svenskurdiska rådet och demonstrerat mot den islamistiska våldssekten Islamska Staten.

Skärmklipp från rapporten. En kvinnlig privatperson hängs ut. Lägg märke till tankesmedjan uppmärksammar att kvinnan har demonstrerat mot IS.

Kopplas till Erdogan

Bakom rapporten står den turkiska tankesmedjan Seta. Seta är en konservativ tankesmedja med tydliga band till det turkiska regeringspartiet AKP. Tankesmedjan har sedan länge drivit en konservativ agenda som sammanfaller med AKP:s ideologi som grundar sig på socialkonservativ nationalism. Setas ordförande, Burhanettin Duran, sitter bland annat med i president Erdogans säkerhets- och utrikespolitiska råd.

Kurdistans Arbetarparti och Turkiska staten

Kurdistans Arbetarparti terrorstämplades av EU 2002 efter att Turkiet ställde ultimatum på USA och EU. Frågan om att ta bort terrorstämpeln har lyfts flera gånger inom EU-parlamentet. Många europeiska länder betraktar PKK som ett legitimt parti som slåss för demokrati och självständighet. 2015 bröt Turkiets president vapenvilan med PKK. Sedan dess har regeringen bedrivit ett fullskaligt krig, vilket resulterat i bombplan mot den egna befolkningen. 2017 slog FN fast att turkiska regeringen gjort sig skyldiga till systematiska avrättningar, tortyr, folkfördrivningar av civila och sexuella övergrepp i sydöstra Turkiet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se