Kontakta oss

INRIKES

Moderaterna polisanmäler flyktingungdomar efter osäkra åldersuppskrivningar

Publicerat

den

HÖGERN Moderaterna har börjat polisanmäla flyktingungdomar som fått åldern uppskriven av Rättsmedicinalverkets osäkra ålderstester. Beslutet att anmäla flyktingarna har skapat nya sprickor i Alliansen.

I maj bedömde Rättsmedicinalverket att 76 procent av de 581 flyktingar, som vid tillfället genomgått medicinsk åldersbedömning, var vuxna. I början av december slog forskarna bakom ålderstesterna larm om att majoriteten av ålderstesterna kan ha feltolkats av Rikssmedicinalverket. Forskarna hade bland annat funnit att 17 av 20 fall hade feltolkats vid en andrahandskoll. Sedan tidigare har även flera suspekta fall rapporterats, exempelvis personer som har fått sin ålder uppskriven med några veckor och ibland även med dagar.
Trots den stora rättsosäkerheten har Moderaterna nu börjat polisanmäla flyktingungdomar som fått sin ålder uppskriven. Enligt den moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden står partiet centralt bakom polisanmälningarna.

I Mariestad har kommunstyrelsens ordförande, Johan Abrahamsson (m), polisanmält två ensamkommande flyktingungdomar för bidragsbrott efter att de fått åldern uppskriven med två år. 17-åringen fick sin ålder uppskriven till 19, och 16-åringen blev uppskriven till 18.

Beslutet att polisanmäla ungdomarna har skapat splittring inom Alliansen. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna säger att de tar avstånd från Moderaternas politiska linje.

– Vi tror inte på att hantera ärendena på det viset, eller att det skulle få någon praktisk betydelse eller konsekvens, säger Sven-Inge Eriksson från Kristdemokraterna.

Centerns ordförande i Mariestad, Anders Karlsson, säger att det inte är kommunens ansvar att hänga ut flyktingar i Mariestad.

– Vi står inte bakom en polisanmälan. Det är inte kommunens ansvar, staten har ansvaret för flyktingarna. Då kan vi inte hänga ut två personer i Mariestad, det är endast slumpen som gör att de hamnat här. Det här är något våra riksdagspolitiker måste ta, säger Anders Karlsson till Mariestadstidningen.
Moderaternas Johan Abrahamsson tar inte till sig kritiken, istället konstaterar han bara att Alliansen är splittrad.

– Nu är det bara att konstatera att vi inte har samsyn överhuvudtaget. Men det är inte vi som ska ta ställning till om asylsökande gjort rätt eller fel, det är faktiskt rättsväsendet, säger Johan Abrahamsson till Mariestadstidningen.

Samtidigt som högerpartierna säger sig ta avstånd från Moderaternas polisanmälan vill inget av dem verka för att riva upp kommunens beslut att polisanmäla flyktingar som blivit åldersuppskrivna. När Liberalerna får chansen att kommentera varför partiet är handlingsförlamat skjuter Liberalerna över ansvaret på oppositionen.

– Varför har inte oppositionen gjort något? De är också emot det, eller? Det viktigaste för mig är att ingen polisanmäls. Som jag tolkat våra diskussioner i alliansen blir det ingen polisanmälan, säger Liberalernas Jan Hallström till Mariestadstidningen.

Polisen bekräftar att de har mottagit en polisanmälan. Enligt polisen inkom anmälan igår eftermiddag.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se