Kontakta oss

KRÖNIKA

2017 blev ett skitår

Publicerat

den

NYÅRSKRÖNIKA Våld, terror, extremism och livsfarliga politiska beslut. 2017 blev på många sätt och vis ett skitår. Men som tur är fanns det även en del ljusglimtar. Här kommer en tillbakablick på det gångna året.

2017 inleddes med våld. Den 3 januari avrättades en man i 20-års åldern med 22 skott på öppen gata i stadsdelen Fosie i Malmö. Veckan därefter sköts en 16-årig pojke till döds vid en busshållplats i stadsdelen Rosengård. Våldet i Malmö har inte minskat sedan dess.

I Göteborg mördades en lärare utanför Lövgärdesskolan i Angered. Maskerade personer hade väntat in läraren och när han kom inom räckhåll öppnade de maskerade männen eld. Flera barn blev vittne till mordet som fortfarande är olöst. Polisen uppger att man utgår från att mordet bär hedersmotiv.

I Rinkeby har kriminella ungdomsgäng skapat ett mindre helvete för sina grannar. Upplopp, hot, misshandelsfall och skottlossningar tillhör vardagen och likadant ser det ut i flera förorter runt omkring i landet. Av någon anledning sker detta nästan alltid i före detta bruksorter och invandrartäta förorter där majoriteten av folket är arbetarklass. Det är som att myndigheterna inklusive rättsväsendet inte bryr sig om tryggheten i arbetarområden. Tydligare exempel än gruppvåldtäkten i Fittja finns det tyvärr inte. Polisen letade spår på fel plats i tio månader och av allt att döma brydde de sig inte om att göra en ordentlig utredning. Man ska vara bra naiv om man tror att polisens bristfälliga utredning inte handlar om att offret var narkoman och det skedde i Fittja. Eller är det någon som på allvar tror att polisen hade agerat likadant om det hade rört sig om en gruppvåldtäkt på Solsidan?

Även om domslutet i Fittjafallet lämnar en bitter eftersmak i munnen så ledde det till en viss upprättelse för offret. Miljoner svenskar reagerade och hundratusentals människor visade sitt stöd för henne på sociala medier. Insamlingar gjordes till henne och i skrivande stund lär bidragen närmat sig miljonen.

Just trakasserar och övergrepp mot kvinnor har stått i fokus med #metoo. Det går inte att beskriva äckelkänslan som uppstod när man förstod hur illa det är. Det är däremot bra att det äntligen kommit ut till den breda allmänheten.

Extremismen i Sverige

5 januari Västra Frölunda i Göteborg. En städare på ett flyktingboende får livshotande skador när en bomb exploderar. 20 dagar senare hittas ytterligare en bomb vid ett flyktingboende på Lilleby camping utanför Göteborg. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka stor skada och dödsfall om den hade exploderat. Tre nazister anslutna till Nordiska Motståndsrörelsen grips, åtalas och döms för bombdåden. Inga av nazisterna åtalades för terrorbrott.

Den 7 april förändrades svenskarna för alltid då Rakhmat Akilov utförde en terrorattack på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer miste livet efter att Akilov i rasande fart använde en lastbil som vapen mot civila människor. Akilov greps efteråt och i förhör har han uppgett att han är IS-sympatisör.

Under året fick Sverige något av ett antisemitiskt utbrott. Det mest uppmärksammade i samband med att Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Flera svenskar med invandrarbakgrund attackerade judiska församlingen med brandbomber. Veckan efter kokade nätet över efter att Megafonernas Bechir Rabani dött i sitt hem. Tusentals människor från ytterhögern pumpade ut teorier där Israel, Robert Aschberg och judiska intressen anklagades för att ligga bakom dödsfallet. I april meddelade judiska föreningen i Umeå att de tvingades stänga ned sin verksamheten efter hot från nazister. Månaderna dessförinnan hade NMR-nazister orsakat våldsamheter när en förintelseöverlevare skulle föreläsa på Åså gymnasium i Stockholm.

Högerextremismen i Sverige har under året blivit mer radikal och de organiserade delarna har till viss del omorganiserats. Den i särklass största rörelsen i Sverige förutom högerpopulistiska Sverigedemokraterna är militanta och öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Från så kallat vänsterextremt håll har det militanta nätverket Antifascistisk Aktion varit i Syrien och bekämpat Islamska Staten terrorfästen.

Nedskärningar och avvecklingspolitik

Året inleddes med dunder och brak i Västernorrland i samband med att politikerna lade ner förlossningsvården i Solllefteå 1 februari. Befolkningen började helt sonika ockupera entrén till Sollefteå sjukhus och har så gjort sen dess. Över 2000 personer har ockuperat BB under det gångna året och stödet till Ådalens befolkning har varit stort över hela landet.

Samtidigt som ockupationen har pågått har även flera skandaler avslöjats om ansvariga politiker. Hemliga miljonavtal har varvats med massiva konsultkostnader och intern mobbning mot oliktänkande inom Socialdemokraterna.

Konsekvenserna av massprivatiseringen och utförsäljningar av statliga bolag har visat sig om och om igen under året. Inte minst i Göteborgs hamn, stockholmarnas soprum, myndigheternas IT-system och postutlämningen.

Vi går vidare

Tyvärr kommer jag inte på så mycket positivt att skriva om det gångna året. På ett världspolitiskt plan ser det nämligen värre ut, inte minst när det gäller ökade klimathot, avveckling av demokrati och överhängande risk för kärnvapenkrig. Som läget ser ut nu är världen bara ett Twittermeddelande från att Trump får pryskbryt och inleder tredje världskriget med Ryssland över Iran eller med Kina över Nordkorea. Men trots det finns det några saker att glädjas åt. Allt är inte svart eller vitt.

Den teknologiska utvecklingen går snabbare än vad många kan tro. I juni meddelade Nasa en av de största upptäckterna någonsin. Nasa hade funnit sju planeter som kan innehålla liv drygt 40 ljusår från jorden. Det är väl dit vi får dra när politikerna har fuckat upp allting.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se