Kontakta oss

EKONOMI

Moderaternas skrytbygge på topplistan över världens dyraste byggnader

Publicerat

den

SVENSKA SYSTEMET Visste du att Nya Karolinska är nästan lika dyr som Yankee och Wembley Stadium – tillsammans? Faktum är att Nya Karolinska toppar listan över världens dyraste byggnader – med tanke på att sjukhuset fortfarande inte fungerar ordentligt så finns risken att siffran kommer bli ännu högre.

För tillfället är Nya Karolinska i Solna den 12:e dyraste byggnaden i världen och kostar mer än superpalatset Bellagio i Las Vegas.

Anledningen till att Nya Karolinska ens har kunnat bli en av världens dyraste byggnader handlar om den Moderatledda landstingsledningen i Stockholm. 2010 upphandlades Nya Karolinska av Moderatpolitikerna Catharina Elmsäter-Svärd och Filippa Reinfeldt, sedan dess har bygget kantats av skandaler. Dagens Nyheter har bland annat kunnat avslöja monsteravgifter från utföraren Skanska. Utan konkurrens har Skanska kunnat fakturera landstinget på ockerpriser, som till exempel 140 000 kronor för att byta en vattenkran och 100 000 kronor för att sätta upp en hylla. Kostnaderna har skattebetalarna fått stå för.

Före Nya Karolinska i Solna fanns Sverige inte ens med på listan över världens dyraste byggnader.

Här är listan över världens dyraste byggnader: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_buildings

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se