Kontakta oss

INRIKES

S-toppens fallskärmsnota till skattebetalarna: 58 800 kronor i månaden

Publicerat

den

DINA PENGAR   Nyliberala nedskärningspaket och konsultskandaler blev för mycket för S-toppen Niklas Nordström och han tvingades avgå. Nu tre veckor senare begär miljonärspolitikern ut maximal fallskärm. Notan går till kommuninvånarna.
I rena pengar har Niklas Nordström begärt att få plocka ut 58 800 kronor i månaden i ett år. Det innebär en slutnota på 705 600 kronor som den krisdrabbade kommunen måste betala. Några krav på motprestationer eller att gå till arbetsförmedlingen har han dock inte. Politiker omfattas inte av de nyliberala regelverk som gäller för löntagarna.

Det var i början av oktober som Luleås kommundirektör, Mikael Lekfalk, sparkades på grund av skenande konsultinköp. Lekfalk hade bland annat hyrt in en konsult som personlig mentor för över 500 000 kronor. Detta samtidigt som kommunledningen drivit fram nedskärningar i välfärden på över 430 miljoner kronor. I samband med att skandalen uppdagades blev det känt att Niklas Nordström haft full insyn i affärerna. Avslöjandet ledde till en folkstorm på sociala medier, kort därpå valde Nordström att avgå.

Nordströms fallskärm började gälla den första oktober i år, det vill säga tio dagar innan han avgick och fjorton dagar efter att han skriftligen ansökte.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se