Kontakta oss

UTRIKES

Myndigheter försöker kväva regeringsprotester

Publicerat

den

FRANKRIKE| Facket protester har nu tvingat regeringen att vika ner sig. Strejker och demonstrationer har börjat ge resultat mot regeringens nya lagförslag som är ett grovt angrepp på arbetares anställningstrygghet. Men myndigheter försöker kväva regeringsprotesterna.

Arbetare och facken har protesterat i två månader mot regeringens nya lagförslag. Ett lagförslag som kommer att försvåra fackligt arbete, ta bort anställningstryggheten och ge arbetsköparna full makt på jobbet att sparka anställda utan problem. Igår gick arbetare på 16 av landet 19 kärnkraftsverk ut i en endagarsstrejk i protest mot regeringens lagförslag. Arbetare på flera raffinaderier strejkar redan vilket gjort att landet snart har slut på bensin och Frankrike kommer stanna om inte regeringen lyssnar på fackets protester. Istället skickas kravallpolis för att försöka kväva protesterna.

Premiärminister Manuel Valls säger att det är uteslutet att skrota reformerna av arbetsmarknadslagarna, men att ”det fortfarande kan göras förändringar eller förbättringar” av dem. Hans uttalande kommer efter arbetare på landets kärnkraftverk gått ut i en endagsstrejk, i protest mot regeringens lagförslag. Innan har fackets kritik avvisats helt av den Socialdemokratiska regeringen.

Vid en demonstration i Paris idag satte polisen in tårgas för att kväva protesterna. Det var uppemot 100 000 som demonstrerade i Paris mot regeringen. Även i Bordeaux och Nantes var det oroligt under kvällen. Men med bara drygt två veckor kvar till avspark i fotbolls-EM i Frankrike ökar pressen på regeringen att lösa konflikten.

Strejken på flera raffinaderier har torrlagt en tredjedel av landets 12 000 bensinstationer, enligt branschorganisationen Ufip. För att täcka behoven har landet för första gången på mer än fem år tvingats använda sig av sin oljereserv. Den franska regeringens attack på arbetarna har fått stöd av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Han bagatelliserade strejkernas effekter och sade att ”Frankrike kan leva med sådana tvister”.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se