Kontakta oss

UTRIKES

Fransk polis går på knäna

Publicerat

den

FRANKRIKE| Frankrikes största fackförbund för poliser uppmanar de övriga fackförbunden i landet att avblåsa sina demonstrationer. Enligt fackförbundet är polisen utbrända efter terrorrisken, EM i herrfotboll och de stora arbetarprotesterna.

Regeringen har uppmanat de stridande fackförbunden att ha stilla demonstrationer. Fackförbunden har tydliggjort att de inte kommer att följa regeringens uppmaning utan fortsätta som vanligt. Polisen största fackförbund uppmanar nu att de stridande fackförbunden ska ställa in demonstrationer.

Enligt polisernas fackförbund ska ska poliserna vara utslitna och utbrända. Samtidigt räcker inte alla poliser till då de måste vara runtom hela landet för terrorbekämpning, bevaka EM i herrfotboll och möta upp de stora demonstrationerna.

De stora demonstrationerna ska ha varit mest påfrestande för polisen. 14 juni skadades över 200 poliser i sammandrabbningar med demonstranter.

Regeringen kan inte stoppa protesterna
Presidenten François Hollande har tidigare hotat med att förbjuda fackförbundens demonstrationer om de inte lugnade ner sig och lät polisen fokusera på att bekämpa terror och bevaka fotbollen. Hoten visade sig inte ha någon effekt. Regeringen har istället krävt att demonstrationerna ska vara stillastående istället för att röra sig fram mellan gatorna.

Fackförbundet CGT släppte ett uttalande där de tog strid mot regeringen försök till att påverka demonstrationerna. Enligt CGT finns det inget som säger att stillastående demonstrationer skulle vara mindre oroliga. Samtidigt hävdar fackförbundet att rätten till att demonstrera är grundlagsskyddad och inget regeringen kan ändra på.
Demonstrationerna sker i protest mot arbetsministern El Khomris arbetarreform. Reformen underlättar för företagen att sparka och anställa ny personal. De utarmar arbetsrätten. De tar även makt från fackförbunden då de decentraliserar fackförbundens förhandlingsmöjligheter. Många av arbetarna fruktar att även arbetsdagarna kommer bli längre med den nya reformen. Den första voteringen för reformen kommer att ske 29 juni.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se