Kontakta oss

KRÖNIKA

När media förmedlar myter om vänstern dansar extremhögern på bordet

Publicerat

den

KRÖNIKA| PK-mediernas rapportering om vänsteraktivister tenderar att vinkla det hela borgerligt och till etablissemangets fördel. Men som debattören skriver i sitt inlägg är det dålig journalistik som är den största orsaken eftersom Brottsförebyggande Rådets senaste siffror ger en helt annan bild av hoten gentemot Sverige.

I media den senaste tiden har det talats mycket om vänstern och hur den enligt skribenter skapar extremism. I en artikel skriver en debattör om hur vänstern och marxismen har hat mot HBTQ-personer en annan skriver om hur vänstern är den mest våldsamma gruppen och hur två “extremistgrupper” slogs mot varandra när det egentligen handlade om nazister som vid tillfället gav sig på oskyldiga personer. Utan att media lägger en tanke åt den växande rasismen i Europa fortsätter media att problematisera vänstern och likställa den med rasisternas hat och vrede. Vreden och hatet som existerar i samhället riktas helt mot dom människor som jobbar för rättvisa och solidaritet och inte minst rättvisa för HBTQ-personer. Medias vinkling om hur vänstern är problemet skrämmer mig. Men är jag förvånad? Nej, inte alls.

Eftersom jag själv precis gått ut en utbildning till journalist och befinner mig mitt i branschen så känner jag en viss besvikelse och irritation över att media framställer vänstern som det största problemet istället för att problematisera den ökande rasismen och dess våld i större utsträckning. Jag ställer mig frågan: hur kan man få för sig att hatet och våldet i samhället skapas till den högsta grad av vänstern? det finns något som kallas för självförsvar, självförsvar, mot hatet och våldet från nazister som existerar och minst sagt har ökat i dagens samhälle. Jag känner en enorm besvikelse kring att vi som arbetar inom media inte lägger vår tid på att problematisera, granska och avslöja rasister. Jag förstår självklart att vi journalister ska arbeta för att förmedla nyheter och granska helheten av samhället men samtidigt tycker jag att något så viktigt som antirasism och granskningen av rasister måste stå högst upp vår agenda, det är detta vi ska arbeta med, inte att motarbeta antirasister.

Men allt detta om hur media framställer att våldet från vänstern stämmer inte, det visar nämligen den skrämmande statistiken från BRÅ. Rapporten visar hur hela den så kallade “vit makt”-rörelsen begår fler brott mot människor än vad dom så kallade ”autonoma” gör.

Se: https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f180002415/1371914720927/2009_15_valdsam_politisk_extremism.pdf

Jag tycker att det är rent ut sagt beklagligt göra dessa jämförelser mellan vänstern och rasister i dessa högerextrema tider som vi lever i. Att jämföra en ideologi som nazism som gjort och gör människor så illa med vänstern är helt fel riktning att gå. Vi ska motverka och kämpa mot rasismen och nazismen, inte bära den genom att problematisera dess motståndare. Så sammanfattningsvis; snälla medarbetare där ute, det är inte vänstern som är problemet det är nazisterna och rasisterna. Skriv, granska och motarbeta dom istället för lägga skulden på antirasister.

Ottilia Thorsson
ottilia.thorsson@aktuelltfokus.se