Kontakta oss

INRIKES

Nationalist åtalas för förberedelse av bombdåd

Publicerat

den

Nynazister från NMR - Foto: Christer Karlsson

HÖGERVÅLDET    25-åriga Jim Holmgren planerade att utföra ett bombdåd i ett tätbebyggt bostadsområde. Nu åtalas den uttalade nationalisten och tidigare NMR-medlemmen.

Det var i november förra året som Säkerhetspolisen och nationella bombskyddet slog till och gjorde husrannsakan i Jim Holmgrens bostad. Polisen hittade bland annat flera föremål och ämnen som man kan tillverka bomber med, samt flera vapen och sedan dess har han suttit häktad.

Under fredagen väckte åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål  åtal mot Jim Holmgren. Han åtalas för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer.

Stor fara för allmänheten

Enligt åtalet framgår det att Holmgren planerade att utföra ett bombattentat i ett tätbebyggt bostadsområde.

”Om brottet hade fullbordats skulle det bedömts som grovt eftersom förberedelsen avsett åstadkommande av kraftig explosion i tättbebyggt område, vid byggnader av särskild betydelse och/eller i område där människor samlas eller vistas, vilket hade inneburit fara för flera människor eller byggnaderna där samt då brottet skulle ha skett i en våldsbejakande ideologisk kontext”, står det att läsa i åtalet.

Anledningen till varför åklagaren inte åtalar för förberedelse av terrorbrott är för att åklagaren och Säpo inte lyckats bevisa vilken måltavla han ville angripa. Det säger åklagaren i fallet Henrik Olin.

– Hade jag kunnat bevisa ett tydligt målval, då hade kanske också gärningspåståendet eller brottet blivit ett annat, nämligen kanske förberedelse till terroristbrott. Men eftersom det inte finns kan jag inte bevisa det, säger Henrik Olin Expressen.

Då Jim Holmgren är uttalad högernationalist och tidigare medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har förundersökningen skötts av Säkerhetspolisen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se