Kontakta oss

INRIKES

NMR-aktivister demonstrerade för mödradödlighet!

Publicerat

den

UMEÅ| Idag arrangerades den så kallade barnvagnsmarschen mot mödradödlighet på flera orter i Sverige. I Umeå retade barnvagnsmarschen upp nationalsocialisterna i Nordiska Motståndsrörelsen som arrangerade en motdemonstration.

Tidigare under dagen arrangerade RFSU en barnvagnsmarsch i Umeå för att uppmärksamma mödradödligheten och kräva förbättrad kvinnohälsa. Då valde medlemmar från Nordiska Motståndsrörelsen protestera genom att ockupera Renmarkstorget i centrala Umeå för att på så sätt blockera kvinnomanifestationen

Till SVT säger polisen att de blivit tvungna att tillkalla förstärkning för att skydda kvinnorna och deras barnvagnar mot konfrontationssökande NMR-medlemmarna. Polisen valde senare att avvisa nazisterna från platsen för att skydda barnvagnsmarschen.

Till Aktuellt Fokus säger en av barnvagnsdemonstranterna att stämningen blev väldig orolig och hotfull när nazisterna dök upp. Hade inte polisen dykt upp med förstärkning hade de riskerat att bli fysiskt påhoppade, upplevde demonstranten. Efter en kritikstorm på sociala medier påstår NMR att motdemonstrationen bara var en flygbladsutdelning. I en sluten Facebookgrupp skriver däremot NMR-medlemmen Freddy Nerman att RFSU tillhör NMR:s fiender.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se