Kontakta oss

DEBATT

Så suger New Public Management ut värdigheten från den svenska välfärden

Publicerat

den

DEBATTIbland dyker det upp en förkortning i flödet som lyder NPM. Den står officiellt för New Public Management och är den ideologi som styr och ställer inom svensk välfärd. Men vad innebär det?

Kortfattat innebär det total katastrof för väldfärden. En lite längre förklaring är samtidigt behövlig. Under 2015 var det aktuellt att diskutera New Public Management. Politiker och offentlighetens överheter var på det klara att något borde göras. Därför ställde man till med olika seminarier på diverse universitet och högskolor landet runt. Mötena verkade inte särskilt öppna för att NPM skulle avvecklas. På ett möte sa en som medverkade i diskussionspanelen att det förhoppningsvis skulle kunna vara kvar.

Bristen på de som verkligen påverkas av NPM inom välfärden var också påtaglig under dessa möten. Vid ett möte som gällde vården var det representanter för vårdpersonalen närvarande men väldigt få som faktiskt jobbade på golvet. Att de inte blivit inbjudna i ett sådant viktigt möte kanske säger någonting om perspektivet att NPM som system ska vara kvar.

”Effektivisering går före allt. Det gäller också en värdig välfärd.”

Kunden är kung brukar det låta. Inom New Public Management handlar det däremot om att någon annan än kunden är kung. När det gäller den svenska vården är det exempelvis kommunen som köper en service från privata företag. Kommunen bestämmer hur stor summa som ska ges till företaget i fråga. Då kommunen självt inte vårdas av vårdföretaget innebär det samtidigt att vårdpersonalen måste dokumentera i ännu större omfattning än förut. Det ökade behovet av dokumentering har också visat sig öka inom skolan. Att lärare inte har samma tid att undervisa och vara lärare för att man måste dokumentera sitt arbete blir en effekt av detta.

New Public Management lägger med andra ord beslutsrätten kring arbetsplatsen på någon annan än de som jobbar. Det är i sig en absurd verklighet. Den enda påverkan som hederliga arbetare har på den egna arbetsplatsen är att ta bort element man anser är onödiga. Effektivisering går före allt. Det gäller också en värdig välfärd.

Ibland har jag stött på de som inom den svenska välfärden känner till att NPM som system endast skapar stress och brister. De har ofta suckat och sagt att det är fakta. Men NPM är inte fakta i den mening att det är hugget i sten. Det går att skapa en värdigare vård för Sverige och det svenska folket. Men då måste man göra sig av med New Public Management. Man måste även ge beslutsmakten till hederliga arbetare som faktiskt har kunskap om vilka behov till exempel elever eller patienter har.

Isak Olsson
debatt@aktuelltfokus.se