Kontakta oss

LEDARE

Moderaterna har alltid hatat arbetarklassen

Publicerat

den

LEDARE De senaste veckorna har två nyheter om busschaufförer fått fotfäste i Sverige. I bägge fallen har moderata riksdagsmän spridit fejkade nyheter vilket lett till metadebatter där chaufförerna har pekats ut som islamister. Anledningen till att moderater försöker spela ut islamistkortet är enkelt: de försöker hitta ett nytt populistiskt sätt att angripa arbetares rättigheter på.

Detta har hänt

Det började med att en ung kvinna i Malmö inte fick gå på bussen eftersom busschauffören ansåg att hon var för lättklädd. Nyheten spred sig som en löpeld och det dröjde inte länge förrän den skyldiga busschauffören pekades ut som ”salafist”, ”islamist”, ”taliban” och ”muslimsk fundamentalist”. Trots att den drabbade kvinnan, bussbolaget och facket dementerade uppgifterna så hade högerns narrativ redan satt sig.  Vilket lett till att borgerliga röster på sociala medier har passat på och krävt att bussbolaget ska strunta i lagen om anställningsskydd och sparka chauffören. Allt för att urholka löntagarnas rättigheter.

För ett par dagar sedan började en bild på en bedjande busschaufför spridas på sociala medier. Chauffören hade haft rast och passade på att be när bussen stod stilla på en hållplats i medelklassförorten Värmdö. En hysterisk kvinna började banka på dörrarna och kräva att chauffören skulle avbryta sin rast. När han slog dövörat till började hon fotografera honom. Därefter blev bilderna publicerade på före detta SD-riksdagsmannen Kent Ekeroths hemsida, Samhällsnytt, och drevet på sociala medier var ett faktum. Precis som i Malmö blev busschauffören anklagad för både det ena och andra. Inte minst för att vara ”salafist” och ”islamist”.

Bali och Beckman samarbetade med Sveriges mest kända islamist

På Twitter är det framförallt riksdagsmännen Hanif Bali och Lars Beckman som har försökt plocka poäng de ”islamistiska busschaufförerna”. Vilket är lite komiskt när man tänker efter. Hade moderata riksdagspolitiker som Hanif Bali och Lars Beckman varit det minsta intresserade av att markera mot riktig islamism så hade de chansen i fyra år när Abdirizak Waberi satt bredvid dem i riksdagen.

Abdirizak Waberi blev rikskändis 2009 då han uttalade sig om den sekulära demokratin, kärleksrelationer och popmusik i Sveriges Televisions dokumentär ”Slaget om muslimerna”. I dokumentären menade Waberi på att han vill leva i en islamisk stat där politiken styrs efter vad som står i Koranen. Förutom det ansåg han även att ungdomar ska förbjudas att skaffa sig pojk- eller flickvänner och att samhället bör verka för att dans och popmusik ska undvikas. Bara ett år efter det att dokumentären släpptes belönades Waberi med en riksdagsplats av Moderaterna.

Carl Bildt hyllade Erdogans islamistparti

Förutom Waberi har moderata riksdagsmän och statsråd gång på gång propagerat för svenskt samarbete med islamistiska stater som Iran och Saudiarabien. Carl Bildt var en tidig sympatisör av det turkiska regeringspartiet AKP som leds av halvdiktatorn Erdogan. Under Erdogans ledning har Turkiet gått från sekulär demokrati till en islamistisk polisstat. När Moderaterna styrde landet utökades samarbetet mellan Sverige och Turkiet. Carl Bildt gick till och med så långt att han skrev en hel debattartikel där han hyllade Erdogan och påstod att Erdogan var rätt väg för Turkiet.

När Carl Bildt var utrikesminister hyllade Moderaterna Erdogans islamistparti
DI: https://www.di.se/artiklar/2013/11/6/debatt-erdogans-turkiet-pa-ratt-vag/

Ärligt talat, droppa snacket om islamism; den svenska högern har aldrig varit intresserade av att bekämpa fascistoida ideologier.

Liberala antirasister går vilse

På nätet har många människor upprörts över att Moderaterna tillåter riksdagspolitiker och andra partiföreträdare att sprida fejkade nyheter. Liberala antirasister riktar gärna strålkastaren på att dessa M-politiker understödjer islamofobi men de är inte speciellt intresserade av att analysera frågan om varför den konservativa högern agerar som den gör. Det är en fråga som är ganska enkel att besvara – det handlar om svenska löntagares rättigheter på den svenska arbetsmarknaden.

Det är ingen nyhet att Moderaterna vill rasera det svenska välfärdssamhället. Det har partiet varit fullständigt tydligt med sedan 1900-talets början då Sverige tog sina första steg för att skapa ett välfärdssamhälle. Samma sak gäller synen på löntagare. Moderaterna har aldrig stått på det arbetande folkets sida. Det är ett parti som alltid har kämpat för att arbetare ska ha mindre och direktörerna mer.

Från busstrejken 2013 fram tills nu

Busstrejken 2013 i Stockholm handlade inte bara om rättvis löneutveckling, det handlade även om att busschaufförer skulle ha rätt till sina raster. Hur reagerade man från borgerligt håll då? Jo Fria Moderata Studentförbundet fick storhetsvansinne och trodde att högern kunde stoppa strejken genom att agera strejkbrytare i minibussar. Försöket varade bara ett dygn eftersom ungmoderaterna tyckte att det var för jobbigt att köra buss utan pauser, men det ger ändå en rätt bra bild på hur borgarna ser på vanligt folk.

På Twitter har Hanif Bali redan lyft frågan om att avskaffa religionsfriheten för arbetare. Nästa steg kanske blir rätten till föräldraledighet. Med tanke på att Ulf Kristerssons pressekreterare redan har föreslagit halverad föräldraledighet känns det inte som en omöjlighet. Att moderater skriker om islamism just nu handlar som sagt rätt lite om deras förhållande till muslimer och verkliga islamister. Det handlar om deras förhållande till arbetarklassen. Det här är samma gamla folkförakt som vanligt.

Man kan tycka vad man vill om religion och religioner. Utifrån ett rött perspektiv vill jag ha så lite religion som möjligt ute i samhället. Anledningen till det är att jag är för sekulär demokrati. Men för Moderaterna handlar det inte om det. I deras ögon är arbetare synonymt med tjänstefolk och så har det alltid varit. Det är också här vi har svaret på varför moderata riksdagsmän skriker om islamism och varken Ulf Kristersson eller Tobias Billström förmår sig att öppna käften. Det är helt helt enkelt tacksamt att ha en syndabock som borgerligheten kan utnyttja i förhoppning om att svenska folket ska svälja skiten. På så sätt kan Moderaterna vinna makt nog för att inskränka fler rättigheter för arbetare.

Det handlar om kapitalismen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se