Kontakta oss

EKONOMI

Före detta IMF-chefen varnar för stora hot mot kapitalismen

Publicerat

den

VÄRLDEN Kapitalismen kan inte skapa välstånd för jordens befolkning, och står därför inför hot om revolution. Det säger IMF:s förra chefsekonom och Indiska Centralbankens före detta direktör, Raghuram Rajan.

Enligt Raghuram Rajan, som även varit chefsekonom för IMF (International Monetary Fund, red. anm.), står den globala kapitalismen inför allvarliga hot om revolution. Enligt den inflytelserika ekonomen är anledningen för att den kapitalistiska ekonomin inte längre kan förse vanligt folk med försörjningsmöjligheter.

–  Jag tror att kapitalismen är allvarligt hotad, eftersom den har slutat försörja folkflertalet, och när det händer, så kommer folkflertalet att revoltera mot kapitalismen, säger Raghuram Rajan till BBC.

Raghuram menar även att det nuvarande ekonomiska systemet har berövat arbetare från att ens ha möjligheten till drägliga ekonomiska förhållanden. Tidigare kunde folk med lite utbildning få ett välavlönat jobb, i dagens läge krävs det oftast en mycket lång utbildning och stora mängder studielån för att ens kunna bli välavlönad som vanlig yrkesarbetare.

–  Systemet förser inte folket med likvärdiga möjligheter, och de som faller bort befinner sig i en mycket hårdare situation än tidigare, säger ekonomen till BBC.

Regeringar kan inte ignorera kapitalismens negativa effekter i sin ekonomiska politik, menar Raghuram, som tippas vara en stark kandidat för att ta över Bank of England, när deras gamla direktör nu ska avgå.

Källa: BBC.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se