Kontakta oss

INRIKES

NMR-nazister fick ”bögstryk” i Trelleborg

Publicerat

den

TRELLEBORG I samband med Trelleborg Pride hade aktivister från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen samlats för att trakassera och skrämma deltagare. Men effekten uteblev och nazisterna fick finna sig i att bli omringade, förnedrade och misshandlade av uppretade Pridedeltagare.

Nazisternas planerade närvaro ledde först till bråk på samlingsplatsen varpå polisen avvisade dem från platsen. Nazisterna valde då att gå vidare till Rådhuset där paraden skulle gå förbi. När paraden väl gick förbi klev organiserade antifascister och vanliga Pridedeltagare ur paraden och omringade nazisterna i över en halvtimme.

När NMR skriver om det hela erkänner dom att konfrontationer ägde rum men väljer att tiga om NMR-aktivisternas skador och att dom tvingades ta hjälp av polisen för att komma därifrån helskinnade.

”Aktivisterna hade endast hunnit inspektera och dokumentera homolobbyn i cirka tre minuter innan en grupp, oklart hur många, dök upp och började slåss med fanstänger, vilket ledde till att medlemmarna naturligtvis fredade sig och slog tillbaka.” skriver NMR på sin hemsida.

NMR:s rapportering skiljer sig från deltagarna i Prideparaden. Aktuellt Fokus har talat med människor som både ingick och inte ingick i det antifascistiska blocket under paraden. En antifascist från Trelleborg beskriver händelseförloppet som våldsamt men inte urartat.

– Vi ville inte slå sönder dem eller liknande, vi ville mest markera. Dom fick lite stryk men det var inte speciellt överdrivet, säger en av de närvarande antifascisterna till Aktuellt Fokus.
Antifascisten som vi väljer att kalla för Anna, bekräftas av flera Pridedeltagare som inte har någon kontakt med den organiserade antifascismen. På bilder som är tagna efter konfrontationen kan man även se tydliga skador i ansiktena hos de närvarande NMR-aktivisterna.

Via Facebook fick Aktuellt Fokus kontakt med vittnet Mikael som inte vill att vi publicerar hans efternamn. Enligt Mikael hamnade han och hans vänner mitt i tumultet.

– Vi hörde folk skrika att det var nazister i närheten sen såg vi dom helt omringade av folk. Jag hann inte se allt, det blev lite tumult och sen var en massa folk i vägen. Men jag såg hur rädda dom var när dom bad polisen om hjälp. Efteråt fick jag höra att en stor nassegubbe med massa tatueringar nästan hade sänkts till marken av en hälften så stor transperson, säger Mikael.

Hur ser du på det inträffade nu i efterhand?
– Först blev jag arg, sen började jag skratta. Deras åsikter hör hemma i 1800-talet. Jag tycker mest det är sjukt att det finns sådana här människor år 2017.

Varför skrattade du?
– Nämen dom tycker ju att vi bögar är undermänniskor och sen går dom ut och blir omringade och får bögstryk.

Kommer du gå med i paraden även nästa år?
– Definitivt.

 

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se