Kontakta oss

UTRIKES

NMR-nazister häktade för gravskändning

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson

HÖGERVÅLDET   NMR-nazisterna gav sig på judiska församlingar på kristallnatten. Nu har två NMR-nazister häktas misstänkta för att ha vandaliserat över 80 gravstenar på en judisk kyrkogård.

I lördags var det 81 år sedan nazisterna inledde den så kallade kristallnatten som blev ett startskott för judeförföljelserna i Tyskland. Då valde medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen att vandalisera den judiska kyrkogården i danska Aalborg. Nu har dansk polis slagit till och två män har häktats för dådet. Enligt danska medier är en av de häktade 38-åriga NMR-nazisten, Jacob Vullum Andersen, ledande aktivist inom NMR i Danmark.

Gårdagens häktningsförhandling hölls stängd för allmänheten och polisen är förtegen om ärendet. Enligt danska Tv2 finns det stark teknisk bevisning mot de misstänkta, bland annat ska polisen ha hittat målarpenslar och färgrester hemma hos de häktade nazisterna. Förutom vandalisering av 84 gravstenar misstänkts nazisterna även för skadegörelse mot en sparkbank.

Nazistisk terrorrörelse

Nordiska Motståndsrörelsen är en öppet nazistisk organisation vars aktivister är dömda för en rad grova brott, däribland mord, dråp och vapenbrott. 2017 dömdes tre NMR-medlemmar för en serie bombdåd mot flyktingboendes och en vänsterlokal i Göteborg. Efteråt gick NMR ut med att de inte tog avstånd från dåden. I juni 2017 året försökte en NMR-aktivist köra över demonstranter i Malmö. I april 2018 greps flera NMR-nazister misstänkta för att ha drivit en egen vapenfabrik. I år har NMR-nazister attackerat antirasister, pridedemonstranter och andra meningsmotståndare på flera platser runt omkring i landet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare sagt att han inte har några problem med att klassa NMR som en terrorrörelse. I slutet av februari gick Säpo ut och menade att Nordiska Motståndsrörelsen utgör ett allvarligt terrorhot mot Sverige.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se