Kontakta oss

UTRIKES

Kuppledaren: ”Jag drömmer om ett Bolivia fritt från indianer”

Publicerat

den

BOLIVIA Kuppledaren Jeanine Áñez har utropat sig själv till tillförordnad president i Bolivia. Nu vill hon sätta igång med att rensa landet på vad hon kallar för ”sataniska urinvånare”.

Den högerextrema och militära statskuppen i Bolivia har nu utsett sin ”president” efter att man lyckats avsätta och landsfördriva den folkvalda socialistiska presidenten Evo Morales. Vänsterpolitiker, socialdemokrater och representanter för ursprungsbefolkningen har misshandlats, torterats och även mördats den senaste veckan.

Vill utrota ursprungsbefolkningen

På mikrobloggen Twitter har kuppledaren Añez klart och tydligt uppgett vad hon har för agenda med landets ursprungsbefolkning.

”Jag drömmer om ett Boliva fritt från urinvånarnas sataniska riter, våra städer är inte för indianer, de kan försvinna till höglandet El Chaco”, skriver hon på Twitter.

 

Hatet och den extrema rasismen mot urinvånarna har varit en central del i den högerextrema statskuppen, där attacker på ursprungsbefolkning och kvinnor varit återkommande. Bolivia är ett land där över 65 procent av befolkningen tillhör landets ursprungsbefolkning. Bland annat landets avsatta folkvalda president, Evo Morales, som var den första ledaren i landets historia att inkludera urinvånare i landets styre.

 

Maria Stålnacke
redaktionen@aktuelltfokus.se