Kontakta oss

INRIKES

NMR-nazisterna attackerade polisen – åklagaren lägger ner förundersökningen

Publicerat

den

GÖTEBORG Åklagarmyndigheten meddelar att kammaråklagaren lägger ner förundersökningen om våldsamt upplopp mot 23 medlemmar ur den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Under förmiddagen meddelade kammaråklagare Ulrika Åberg att hon lägger ner förundersökningen om våldsamt upplopp mot de 23 NMR-nazister som greps i Göteborg den 30 september. Enligt Ulrika Åberg har hon inte kunnat utreda vad NMR-nazisterna gjorde fram till gripandet.

– Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial från polisens olika kameror och även av filmat material från allmänheten. Vidare har jag studerat vittnesförhören som hållits med poliser och andra personer. Min slutsats är att det inte har varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet, säger hon i ett pressmeddelande.

Filmmaterial från demonstrationen visar däremot hur NMR försökte ändra marschväg genom att försöka spräcka poliskedjorna. I samband med utbrytningsförsöket använde nazisterna sina medhavda flaggor som spjut mot polisen. Efter sammanstötningen med polisen hyllade NMR-nazister polismorden i Malexander.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se