Kontakta oss

UTRIKES

Norge på väg att förbjuda bemanningsföretag

Publicerat

den

UTRIKES Den norska regeringen vill ha bort bemanningsföretagen från landet. Fackförbunden lyckades göra bemanningsföretagen till en viktig valfråga under valet förra hösten.

Den norska regeringen bestående av Arbeiderpartiet och Senterpartiet har lagt fram ett förslag om att förbjuda bemanningsföretag, rapporterar Proletären. Inledningsvis kommer förbudet enbart att gälla byggbranschen i Oslo som är värst drabbad. I Oslo är det i genomsnitt dubbelt så många inhyrda i jämförelse med övriga Norge. I byggbranschen beräknas uppemot fyra av tio byggnadsarbetare vara hyrpersonal.

Frågan om att förbjuda bemanningsföretag har länge drivits av fackförbund i Norge. Det mest aktiva facket i frågan är byggfacket, Bygningsarbeidernes fagforening, som genomfört flera politiska strejker mot bemanningsföretag.

Regeringens förslag ses som positivt från byggfacket.

– Det här är en milstolpe i kampen för fasta anställningar och ett organiserat arbetsliv, säger Joachim Espe, ordförande i Bygningsarbeidernes fagforening, till Proletären.

Regeringens förslag förväntas att röstas igenom då både Sosialistisk Venstreparti och det marxistiska partiet Rødt är emot bemanningsföretag. Tillsammans med de två partierna har regeringen den majoritet i det norska stortinget som krävs för att förslaget ska röstas igenom.

Bildt legaliserade bemanningsföretag
I början av 1900-talet fanns det olika typer av arbetsförmedlingar som hyrde ut personal i Sverige. Det fanns både privata som var vinstdrivna och kooperativa som drevs av fackförbund. Under 30- och 40-talet togs det fram olika lagförslag som slutligen ledde till att enbart den statliga Arbetsförmedlingen tillåts och att alternativen som hyrde ut personal förbjöds.

1993 valde den borgerliga Bildtregeringen att återigen legalisera vinstdrivande arbetsförmedlingar och personaluthyrning. Avregleringen 1993 är den som idag ligger till grund för hur det ser ut på den svenska arbetsmarknaden med hyrpersonal.

Inför valrörelsen 2018 meddelade de dåvarande allianspartierna att de hade som mål att privatisera Arbetsförmedlingen. Allianspartierna misslyckades med att bilda regering men Centerpartiet och Liberalerna lyckades genomföra förslaget genom januariavtalet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Förslaget ledde till att Arbetsförmedlingen fick varsla över 4000 anställda och lägga ner 132 av sina 242 kontor.

Målet var att privata bemanningsföretag skulle tagit över Arbetsförmedlingens roll 2021. På grund av pandemin och regeringskaos misslyckades privatiseringen och det är oklart vad som kommer ske med myndigheten i framtiden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se