Kontakta oss

iFOKUS

Löfven nämnde de rikas knarkande – svenska högerprofiler i upplösningstillstånd

Publicerat

den

iFOKUS I DN-intervjun slår statsminister Stefan Löfven fast att den senaste tidens skottlossningar är kopplad till den illegala knarkhandeln och att samhället aldrig får ge vika inför den organiserade brottsligheten. Nu riktar flera svenska högerprofiler hård kritik mot statsministern för att tog upp att de rikas knarkande sponsrar gängkriminaliteten.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, säger Stefan Löfven i en längre intervju med Dagens Nyheter.

i BRÅ-rapporten, ”Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm”, som släpptes 2018, konstaterar BRÅ att Danderyds kommun toppar statistiken när det gäller knarkande ungdomar i Stockholms län. Enligt rapporten har mer än 20 procent av Danderyds unga knarkat. Ungefär samma siffror visar även den stora elevundersökningen Stockholmsenkäten. Siffrorna är inte nya, när man söker igenom statistiken visar det sig att det har sett likadant ut sedan flera år tillbaka.

Svensk höger goes ape shit

Efter att statsminister Stefan Löfven tog upp faktan om de rikas knarkande har stora delar av den svenska högern reagerat som den brukar göra när faktan känns jobbig. Det vill säga förneka och skrika så högt som möjligt på sociala medier. Aktuellt Fokus har tagit en titt på dagens reaktioner. Här följer ett lite axplock.

Pratar man om de rikas knarkande och hur deras konsumtion påverkar samhället vill man att alla i Sverige ska sluta arbetare. Det tror Moderaternas riksdagsledamot, Lars Beckman, som inte heller tycker att statsministern ska prata om knarkandet i överklasskommuner.

Kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, Erk Andersson (M), tycker att Stefan Löfven ska visa tacksamhet och inte nämna överklassens knarkande på grund av det kommunala skatteutjämningssystemet.

Dagens Industris politiska redaktör, PM Nilsson, verkar inte speciellt nöjd över att Stefan Löfven tar upp fakta om de rikas knarkande. I en surmulen tweet försöker han insinuera att Socialdemokraterna hatar överklassen. Om det vore så väl…

Centerpartiets före detta riksdagsledamot, Staffan Danielsson, struntar i att förneka och går direkt till förlöjliganden istället.

Robert Almgren är inte heller nöjd.

Högertwittraren Agneta drar paralleller till Hitler.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se