Kontakta oss

INRIKES

Skolverket vill att eleverna ska förneka förintelsen

Publicerat

den

Dödslägret Auschwitz där romer och judar mördades systematiskt

INRIKES   Skolverkets nya uppmaningen till Sveriges lärare. Få barnen att argumentera för att förintelsen är en bluff. SKMA: ”Ren idioti”.

Skolverket vill att svenska lärare ska låta sina elever leta fram bevis för att den nazistiska förintelsen av romer, judar, homosexuella och andra aldrig har ägt rum. Det rapporterar Aftonbladet som har gått igenom Skolverkets hemsida där myndigheten ger råd och stöd till landets lärare. I Skolverkets riktlinjer om hur lärarna bör undervisa kring känsliga som förintelsen uppmanas lärarna att förmå eleverna till att ifrågasätta förintelsen.

”Grupp 1 ska finna minst tre argument för att Förintelsen inte har ägt rum, med hjälp av fakta och information från internet. De får också fråga andra vad de tror och varför”, skriver Skolverket.
.
Eleverna ska även uppmanas till att leta fram tryckt material som menar att förintelsen är en bluff.

”Grupp 3 ska resonera sig fram till minst tre argument för att Förintelsen inte har ägt rum. De får använda kursmaterial och böcker från biblioteket”, skriver Skolverket i sina riktlinjer.

”Ren idioti”

Många människor har reagerat starkt på Skolverkets uppmaningar. Några som har reagerat är Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). I en kommentar till Aftonbladet kallar SKMA:s ordförande, Svante Weyler, Skolverkets riktlinjer för ”ren idioti”.

– Detta är ren idioti, det är nästan så man inte tror att det är sant. Av alla ämnen man kan använda för att lära sig vikten av källkritik är Förintelsen den sämsta. Det är en grotesk tanke att det här kan utspela sig i svenska klassrum, säger Svante Weyler till Aftonbladet.

– Det är absolut fel sätt att använda Förintelsen, av det skälet att det finns faktiska förnekare som inte kan jämställas med stollar som anser att månlandningen inte ägt rum. Förintelsen har ägt rum, det är inget man kan inlåta sig till en diskussion kring. Det är lika dumt som att ifrågasätta multiplikationstabellen, säger han.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se