Kontakta oss

INRIKES

Ny granskning visar att kriminella poliser kommer lättare undan

Publicerat

den

INRIKES Trots tusentals anmälningar mot polisen är det bara ett 30-tal fall som gått till rättegång. De flesta poliser frias och åklagare menar att det beror på att det är högre beviskrav för att fälla poliser.

SVT har gjort en granskning av domar mellan 2014-2018 som involverar polisen. Av tusentals anmälningar ledde enbart hälften vidare till en förundersökning. Av de förundersökningarna var det enbart 34 som ledde till rättegång. Slutligen var det 13 personer som fälldes, majoriteten av dem poliser men också några få arresteringsvakter är inkluderade.

Den vanligaste domen var tjänstefel vilket ledde till dagsböter och polisen kan ha sitt jobb kvar. Några av poliserna fälldes för misshandel som oftast leder till avsked utöver ordinarie straff. Mindre vanliga domar som fanns är för ofredande och vållande till kroppsskada.

Under samma period sköt polisen ihjäl 15 personer. Det var enbart 6 av åtalen som handlade om skjutningar. Enbart en polis fälldes i samband med skottlossningar. Polisen dömdes för tjänstefel efter att ha skjutit mot en bil.

Högre beviskrav för poliser
2018 släppte Särskilda åklagarkammaren sin senaste årliga rapport. De skriver att det är en allmän uppfattning bland åklagare att domstolarna ställer högre beviskrav i mål som involverar poliser. Överåklagaren Anders Jakobsson som skrivit rapporten säger att det också krävs fler vittnen jämfört med vanliga brottmål.

– Om man tittar på ett vanligt brottmålsärende brukar det räcka med två vittnen för att ta hem målen. Men här kan man ha fyra–fem vittnen och det är ändå inte tillräckligt, säger Jakobsson till SVT.

Enligt Marianne Nordström, en annan åklagare från Särskilda åklagarkammaren anser att det kan vara svårare att fälla poliser då de räknas som tjänstemän.

– Om man agerar i tjänsten är det svårare att visa att man har ett personligt intresse eller motiv för att begå brott, säger Nordström till SVT.

Nordströms kollega Håkan Roswall instämmer med Nordström. Roswall anser att det handlar om att samhället inte vill ha poliser som är rädda för att utföra sitt jobb.

– Samhället har inget intresse av rädda tjänstemän som vill göra så lite som möjligt, därför har man lämnat ganska stort utrymme för att göra fel utan att det är straffbart, säger Roswall till SVT.

Samtidigt anser Roswall också att det handlar om en kåranda där poliserna backar upp varandra. Polisens lojalitet gentemot varandra gör att det blir svårare att fälla dom eller väcka åtal.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se