Kontakta oss

INRIKES

Ny löneförhöjning för riksdagspolitikerna

Publicerat

den

INRIKES Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagspolitikernas arvoden igen.

Riksdagen fortsätter att distansera sig från folket och från den 1 november blir det ytterligare ett avstånd. Åtminstone om man ser till klass och levnadsstandard. Den 1 november kommer politikerna få ytterligare en arvodeshöjning. Det nya arvodet spräcker gränsen på 65 000 kronor och kommer ligga på 65 400 kronor i månaden. 39 procent mer än vad en genomsnittlig arbetare tjänar i Sverige.
Riksdagens arvodesnämnd skriver att beslutet grundar sig på löneutvecklingen 2016.

”I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat dels de avtal som träffats på arbetsmarknaden under 2017, dels hur lönerna på arbetsmarknaden faktiskt utvecklades under 2016.” skriver Riksdagens ansvarsnämnd.

Förutom den höga lönen har politikerna även tillgång till övernattningslägenhet i centrala Stockholm, samt kostnadsfria tåg, flyg och taxiresor. Moderatledaren Ulf Kristersson har blivit känd för att ha åkt taxi för över 110 000 kronor. Enligt en omtalad granskning som TV4 låtit göra visade det sig att Moderatledaren tagit sammanlagt 668 taxiresor på skattebetalarnas bekostnad 2015-2016.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se