Kontakta oss

UTRIKES

Islamska Staten utkörda från Filippinerna!

Publicerat

den

FILIPPINERNA Islamska Statens försök att slå rot i Filippinerna har nu krossats av den filippinska armén.

Tidigare i år tog den islamistiska Maute-gerillan över den filippinska staden Marawi på ön Mindanao. Maute svor trohet åt IS och utropade en ny islamistisk stat i Filippinerna. Efter strider med den filippinska armén meddelar nu Filippinernas president Rodrigo Duterte att Marawi befriats från islamisterna. Kvar i staden beräknas det finnas kvar ett 30-tal islamister med runt 20 gisslan.

Striderna pågick i 150 dagar. Runt 350 000 av stadens invånare flydde från Maute. Ungefär 1700 gisslan har fritagits. 800 islamister beräknats ha stupat medan den filippinska armén förlorat 162 soldater.

Försöket av att ta över Marawi leddes av Maute-gerillan och Abu Sayyaf. Tidigare i veckan blev Isnilon Hapilon, ledare av Abu Sayyaf dödad. Abu Sayyaf är en terrorgrupp som utfört olika terrordåd i landet sedan 1990-talet. Samtidigt som Hapilon blev dödad dog också Maute-gerillans ledare Omar Maute. Båda blev nedskjutna av krypskyttar från den filippinska armén.

Efter att IS började bli utrensade i Mellanöstern uppmanade de deras anhängare att istället skicka resurserna till Filippinerna istället. De uppmanade även islamister att istället för att söka sig till Mellanöstern skulle de åka till Filippinerna för att strida.

Konflikt med rötter i koloniseringen

Mindanao är en ö i södra Filippinerna där den muslimska folkgruppen Moro har sitt ursprung och tidigare var majoritetsfolk. När Filippinerna var en spansk koloni lyckades de aldrig slå ner Moro-folket och ön undvek att bli koloniserad. När Filippinerna utropade sig självständiga inkluderade de Mindanao som en del av landet mot Moro-folkets vilja.

Genom olika landreformer har Moro-folket blivit förflyttade från sina områden och har nu blivit en minoritet på Mindanao. Andra filippinska folkgrupper har tagit över stora delar av ön vilket lett till flera konflikter.

På 1960-talet leddes Mindanaos kamp mot Filippinerna främst av olika kommunistiska gerillor. De kommunistiska gerillorna var uttalat ateistiska och organiserade både kristna och muslimer. De kommunistiska gerillorna har numera minskat starkt i antal och olika islamistiska och separatistiska har istället tagit över rollen som Mindanaos befriare.

Till skillnad från de kommunistiska gerillorna har islamisterna mindre stöd av lokalbefolkning. När Maute tog över Marawi valde majoriteten av invånarna i den muslimska staden att fly från Maute.

Trots att Marawi är befriat finns det fortfarande stridande gerillor kvar i landet, både islamistiska och kommunistiska.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se