Kontakta oss

INRIKES

Nationalister vill skydda svenska våldtäktsmän från uthängningar

Publicerat

den

Foto: Youtube

#METOO Många har hyllat det så kallade me too-upproret där kvinnor hänger ut sina våldtäktsmän och talar ut offentligt om sexuella övergrepp. Alla däremot inte förtjusta, stora delar av den nationella högern är kritiska eftersom många svenska män hängts ut.

Kända svenska män som Aftonbladets Fredrik Virtanen och TV4-profilen Martin Timell har pekats ut som förövare. Vid sidan av kändismännen har kvinnor över hela landet hängt ut människor som våldtäktsmän, gubbslem och tafsare tillsammans med hashtagen, #metoo.

Från allmänhetens sida har många människor reagerat positivt på tilltagen. På sociala medier är den gängse åsikten att uthängningarna och berättelserna behövs för att sätta fokus på problemen, samt för att ge män en tankeställare kring hur dom behandlar kvinnor. Men även om många människor är positivt inställda så finns det kritiker. Aktuellt Fokus har tagit en titt på den svenska ytterhögern för att se vad dom har att säga om det hela. Föga förvånande är inställningen ungefär densamma som i islamistiska länder där kvinnor alltid misstänkliggörs eller förväntas ”tåla lite”.

”Sverigevännernas” favoritpod

Det högerextrema podcastparet, Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv, från podcasten Ingrid och Conrad är inte förtjusta i den så kallade ”Me too”-kampanjen där svenska kvinnor hänger ut sina sexbrottsförövare. I sitt senaste podavsnitt gör dom klart att det inte är okej att hänga ut för många våldtäktsmän om dom är svenskar.

När Ingrid Carlqvist kommenterar Cissi Wallins uthängning av mediamannen som påstås ha våldtagit henne, kallar hon Cissi Wallins agerande för otyg. Därefter ifrågasätter podcastparet Cissi Wallins upplevelser och kallar hennes tidigare polisanmälan för konstig. Podavsnittet finner du här.

Före detta SVT-profil

Den före detta SVT-profilen, Elisabeth Höglund, som har blivit någon slags favorit bland invandringsmotståndare och antiziganister på senare år, har författat en hel debattartikel om ämnet. Höglunds budskap till svenska kvinnor är klart, dom ska tåla att bli kladdade på.

Vidare skriver Höglund att kvinnor har sig själva att skylla om dom blir utsatta för övergrepp. Framförallt om man har lagt ut bilder på sig själv som kan trigga män på andra sidan datorskärmen.

”Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig.”

Motgift drar en lans för systemet

Lite längre ut på högerkanten finner man den fascistpodden Motgift. Även herrarna bakom Motgift är djupt kritiska till att svenska kvinnor hänger ut våldtäktsmän. Faktum är att den nationella Dan Eriksson har publicerat en hel artikel om ämnet där han kritiserar upproret. I artikeln försöker Eriksson misstänkliggöra kvinnors vittnesmål om våldtäkt genom att hänvisa till en kvinna som påstås ha ljugit om övergrepp en gång i tiden. Den inte så tunga argumentationen avslutas med en systemtrogen hyllning av rättsstaten.

Så mycket för snacket om att nationella skulle stå emot systemet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se