Kontakta oss

EKONOMI

Välfärdsplundringen förbättrar vården enligt Svenskt Näringsliv

Publicerat

den

vardkaosetKAPITALISM| En välfärd utan resursplundring är omöjligt enligt lobbyisterna i Svenskt Näringsliv. I en intervju med SVT säger lobbyorganisationens vd Carola Lemne att sjukvården inte hade klarat av verksamheten om den privata välfärdsprofiten begränsas.

Man har ingen möjlighet att fortsätta verksamheten utan vinster. Den drivkraft som kommit med privata aktörer är något som den offentliga sektorn behöver mer av, inte mindre, säger Lemne till SVT.

Enligt Carola Lemne är det olyckligt att mittenregeringen närmar sig det tidigare vänsterförslaget om begränsade vinster i välfärden.

– Det är djupt olyckligt att man väljer att göra vinster i välfärden till ett stridsämne, det är att fokusera på fel sak. Det borde istället handla om valfrihet. Det är det alla vill ha, säger Carola Lemne.

Enligt SVT kommer Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden föreslå begränsat vinstuttag för privata välfärdsprofitörer. Begränsningen ska gälla ett begränsat vinstuttag på åtta procent av investerat kapital. Att begränsningen skulle innebära mindre resursplundring gör lobbyorganisationens vd upprörd.

– Om det stämmer så blir man beklämd, det är orimligt att ta fram ett förslag som är grundat på myter, säger Carola Lemne.

En klar majoritet av svenskarna vill gå betydligt längre än S+MP-regeringen och vill hellre se ett förbud mot resursplundringen. Enligt SOM-institutet vill 70 procent av svenskarna se ett förbud mot välfärdsprofitörer i skola, vård och omsorg.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se