Kontakta oss

ARBETSLIV

Nya hot mot arbetarklassen – Kapitalister vill inskränka strejkrätten

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Arbetsköparen vill stoppa fackets rätt att använda sympatiåtgärder genom att förbjuda dem i kollektivavtal. IF Metall är ett av LO-förbunden som fått ta emot kravet i årets avtalsrörelse skriver tidningen Arbetet.

Arbetsköparna i Svenskt Näringsliv har i många år kampanjat mot fackets rätt att utlösa sympatiåtgärder. ”Om arbetsköpare köpt sig arbetsfred genom att underteckna ett kollektivavtal ska de inte drabbas av en konflikt som gäller en annan arbetsplats”, enligt arbetsköparna. Att inte hjälpa åt som sympativarsel handlar om gäller självklart inte arbetsköparsidan som kan pumpa in stora summor i företag som utsätts för fackliga stridsåtgärder för att de kör med slavliknande avtal eller bryter mot arbetsrättsliga regler.

Det är flera fackförbund som fått krav om total fredsplikt och att rätten till sympatiåtgärder ska strypas helt. Arbetare som behandlas illa ska lämnas i sticket av sitt egna fackförbund tycker arbetsköparen. Transport och IF Metall samt tjänstemännen i Unionen och Sveriges Ingenjörer har mött kravet i årets avtalsrörelse.
För den fackliga sidan är sympatiåtgärder ett viktigt verktyg för att öka trycket mot en arbetsköpare när ett förbund strejkar. Hoppas nu att fackpamparna inte köper det. Att de för en gång skull vågar ta strid för medlemmarna och den tvärfackliga sammanhållningen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se