Kontakta oss

INRIKES

Stora protester stoppade nedskärningar i Malmö

Publicerat

den

INRIKES Politikerna i Malmö ville genomföra besparingar på skolorna i Malmö. Efter att föräldrar och personal organiserat sig stoppades nedskärningarna.

I höstas meddelade Socialdemokraterna och Liberalerna att det skulle ske besparingar i Malmös grund- och förskolor. Besparingar som bland annat skulle innebära att personal skulle sluta. På Möllevångsskolan, en av de drabbade skolorna började föräldrar och lärare organisera sig i protest. Slutligen var det föräldrar och personal på sju grundskolor som organiserade sig i proteströrelsen.

I december hade grundskolenämnden sitt sammanträde där de skulle besluta om besparingarna. Dagen före hade proteströrelsen en stor demonstration utanför stadshuset. På sammanträdet valde nämnden att inte godkänna besparingarna så budgeten skickades tillbaka till kommunen.

Nyligen meddelade Katrin Stjernfeldt Jammeh, finanskommunalråd i Malmö att planerna på besparingarna är helt nedlagda. Anledningen är att Vänsterpartiet i riksdagen utnyttjat sin vågmästarroll och tillsammans med oppositionen pressat partierna bakom januariavtalet skjuta till fem miljarder extra till välfärden. Malmö kommer nu att få 115 miljoner extra av staten varav hälften kommer gå till skolväsendet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se