Kontakta oss

INRIKES

Nya SD-profilen: ”Män ska inte bära shorts på jobbet”

Publicerat

den

INRIKES Sverigedemokraterna blir mer och mer borgerliga. Tidigare idag fick partiet ytterligare ett borgerligt tillskott, nämligen tidigare moderaten Mira Aksoy. En borgerlig debattör som beskriver sig själv som liberalkonservativ, rojalist och midnattsblå – och vill inte att män ska bära shorts på jobbet.

Den heta sommaren har gått till historien som Sveriges varmaste sommar genom tiderna. För landets arbetare har hettan varit omänskligt påfrestande. Folktandvården i Västra Götaland tvingades köpa in luftkylare för att personalen skulle klara av att arbeta. Andra yrkeskårer har inte haft det lika lätt. För landets bussförare har den extrema hettan varit jobbigare än vanligt. AC:n som är installerad i bussarna hjälper bara till viss del. Chaufförer har vittnat om att långbyxor under sommaren ändå medför extra påfrestning, inte minst i ljumskarna och knävecken. Trots det är många manliga busschaufförer förbjudna att ha shorts på jobbet. I Småland gick det så långt att Kalmar Länstrafik JO-anmäldes för diskriminering. Arbetsköparen hade egentligen inget argument när han försvarade shortsförbudet i medierna. Försvaret blev nämligen bara att shorts inte är uniformsklädsel.

Någon som gillar shortsförbudet för yrkeschaufförer är den nya SD-profilen Mira Aksoy. För några månader sedan, i Dagens Nyheter, argumenterade hon nämligen för att män som jobbar inte bör bära shorts.

”Att gå till sitt arbete i shorts tycker jag således är fel då det varken ser bra ut eller gynnar det förtroende andra har för en som professionell.” skrev Maria Aksoy i DN.

Aksoy gör ingen skillnad mellan yrkeskategorierna. Även byggarbetare som jobbar under stentuffa förhållanden ska inte få lov att bära shorts. Anledningen är för att det inte ser proffsigt ut enligt Mira Aksoy.

”På en byggarbetsplats får jag förtroende för arbetarna när de bär orangefärgade arbetsbyxor. På banken får jag förtroende för de män som bär kostym.  För att inge förtroende i professionell miljö är en noggrant utvald uniform viktig för att förmedla det budskap man vill.”

Sverigedemokraternas nya profil

Det var tidigare idag som Mira Aksoy offentliggjorde att hon lämnar Moderaterna för att gå med i Sverigedemokraterna. Till Nyheter Idag uppger hon hur hennes partibyte växte fram.

– Jag satt på bussen hem och skrev på mobilen med en killkompis. Jag skrev att nu lämnar jag Moderaterna. Då frågade han vad gör du sen. Då svarade jag spontant: ”Jag går med i SD”, säger Mira Aksoy till Nyheter Idag.

Ledande Sverigedemokrater har välkomnat Mira Aksoy till SD med öppna armar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se