Kontakta oss

UTRIKES

Nya uppgiften: ”IS-ledaren al-Baghdadi död”

Publicerat

den


KAMPEN MOT ISDen islamistiska terrorsekten Islamska Statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi uppges ha avlidit efter amerikanska bombräder.

Abu Bakr al-Baghdadi har avlidit rapporterar IS-kopplade nyhetsorganet Amaq. Det är oklart hur han avlidit men det tyder på att det var när amerikanska bomber förra veckan träffade ett IS högkvarter i Raqqa. Det är bekräftat att al Baghdadi då blev skadad men oklart om det var de skadorna som ledde till hans död.

Raqqa är sedan en vecka belägrat och trupper från de Syriska demokratiska styrkorna, SDF har intagit några kvarter i den västra delen av staden. Samtidigt pågår striderna i Mosul där IS enbart finns kvar omringade i ett fåtal kvarter. Raqqa och Mosul var de två största städerna IS ockuperat, varav den förstnämnda var deras självutnämnda huvudstad.

Försöker överleva i Asien
I ett desperat sista försök för IS att överleva har deras sympatisörer i Asien ockuperat den filippinska staden Marawi. Islamisterna i gruppen Maute har inga kopplingar till terrorsekten men har svurit trohet till IS och utropat ett kalifat i staden Marawi. Al-Baghdadi och IS har uppmanat deras sympatisörer runtom i världen som velat ansluta sig att istället åka till Filippinerna.

De södra delarna av Filippinerna bestående av främst ön Mindanao består av olika folkgrupper som aldrig velat tillhöra den Filippinska staten. Filippinerna blev koloniserat av Spanien men Mindanao lyckades aldrig bli erövrat av kolonisatörerna. När Filippinerna blev självständigt räknade de in Mindanao som en del av nationen vilket ön satte sig emot.

Sedan 1960-talet har flertalet separatistgrupper kämpat på ön för självständighet. I nuläget finns det kommunistiska, islamistiska och nationalistiska gerillor som strider mot den filippinska staten på Mindanao.

Likt kurdiska vänstermiliser i mellanöstern tagit kampen mot IS har de filippinska maoisterna i New People Army, NPA också valt att ta upp striden mot IS. NPA och islamisterna i Maute består till stora delar av samma folkgrupp, Morofolket som är hemmahörande på Mindanao.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se