Kontakta oss

INRIKES

Rånmisstänkt IS-sympatisör ger tummen upp till Sverigedemokraterna

Publicerat

den

INRIKES Den rånmisstänkte islamisten har tidigare poserat med vapen och är bekant med några av landets mest aktiva jihadister. På nätet har han florerat i flera slutna grupper som har hyllat Islamska Staten, samt uppgett att han hade röstat på Sverigedemokraterna om han röstade.

Eskilstunabon Ibrahim Ly (Fullständigt namn: Ibrahima Sory Ly Ly) är öppen med sin ideologi sedan flera år tillbaka. På sociala medier har han florerat i sluta IS och Al Qaida-inspirerade diskussionsgrupper. Sedan tidigare har han även postat bilder på sig själv där han poserat med vapen. Nu står Ibrahim Ly åtalad för att rånat en bingohall i Stockholm.

På grund av sin ideologiska övertygelse deltar inte islamister som Ibrahim Ly i de demokratiska processerna. Bland annat eftersom man anser att samhället ska styras av guds lag och inte människans. Detsamma gäller synen på rättssamhället. Det är en åsikt som Ibrahim Ly gett uttryck för på nätet. Men om IS-sympatisören Ly hade röstat hade han lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Det uppger socialdemokraten och opinionsbildaren Torbjörn Jerlerup som hängde ut Ibrahim Ly efter att åtalet blev offentliggjort.

Ibrahim Ly på Twitter

På Facebook har Jerleup, som sedan länge granskat de islamistiska grupperna i Sverige, även postat en bild från Twitter där Ibrahim Ly skriver helt öppet om SD. Med anledning av uthängningen bestämde vi oss för att ta kontakt med Torbjörn Jerleup. När vi pratar med honom säger han att Ibrahim Ly inte är den första IS-sympatisören som har talat positivt om Sverigedemokraterna och att IS-sympatisörer har lika vriden syn på islam som SD-anhängare.

Du brukar granska islamisterna som florerar på sociala medier. Varför gör du det?

– Jag arbetar mot all form av extremism. Sen är jag ilsken över att samhället och polisen gör så lite mot till exempel nazism och radikal islamism, generellt sett. Mina postningar om radikala islamister har varit ett sätt att visa att det är lätt att följa dem i sociala media och att de är relativt öppna med hur de tänker.

Hur känner du till Ibrahim Ly sen tidigare?

– Han postade i de slutna IS- och Al Qaida-grupper som fanns på Facebook 2014-2015. Till exempel Ummah Nyheter.

Har du sett fler islamister som har uppgett att dom hade röstat på SD om dom hade röstat?

– Ja det händer ibland att de säger det. Speciellt när man visar att de, IS-anhängarna, har en syn på islam som liknar Sverigedemokraternas. Ni vet det där om att islam skulle vara ”mot demokrati, förtrycka kvinnor, vara för terror”, etc. Nu röstar inte anhängare till IS, det strider mot deras ideologi. Men flera av dem anser att SD är ”ärliga” och har en ”informerad” syn på islam. Det vill säga, de har en lika vriden syn på islam som dem, säger Torbjörn Jerleup.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se