Kontakta oss

INRIKES

Nytt pendelkaos för stockholmarna

Publicerat

den

Foto: Arild Vågen

STOCKHOLM   Nytt pendelkaos efter regionpolitikerna och MTR vägrar förbättra säkerheten på tågen. Femtio incidenter på en och halv månad tvingar facket att införa skyddstopp.

Tiotusentals pendlare i Stockholm har tvingats hitta alternativa sätt att ta sig till jobbet på måndagsmorgonen. Anledningen är för att stora delar av svenska står stilla, detta då operatören MTR inte har gjort något för att förbättra säkerheten ombord på tågen. Säkerhetsfrågan är så pass akut att facket har tvingats införa skyddstopp mot ensamarbete på tågen.

Över 50 incidenter

Sedan MTR införde ensamarbete på vartannat pendeltåg har över 50 incidenter drabbat förare som kör tåg utan tågvärdar. Incidenterna har bland annat handlat om att evakuera resenärer och påkörningar, farliga situationer där assistansen har tagit för lång tid.

Facket ST, som organiserarar lokförare i Stockholms pendeltågstrafik, uppger att MTR inte velat föra någon dialog med vare sig skyddsombud eller företrädare från facket. Vilket lett fram till fackets beslut.

”Skyddsombud och fackliga företrädare för ST Pendeln har påtalat detta för arbetsgivaren MTR, som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för ensamarbete är arbetsgivaren skyldig att samråda med skyddsombuden innan ensamarbete införs. Så har inte skett.

Skyddsombuden har erbjudit arbetsgivaren tid och möjlighet att ta beslut om åtgärder för att undanröja risken för att fler allvarliga incidenter uppstår. Den tidsfrist som skyddsombuden gav arbetsgivaren löpte ut fredag 21/4 kl 14.00. Dessvärre har inte arbetsgivaren MTR fattat några sådana beslut.”, skriver ST i pressmeddelande.

Upp till regionpolitikerna

Under måndagsmorgonen meddelade MTR att företaget förberett sig för att sätta in folk så att pendeltågen kan fortsätta köra, men vilka det skulle vara och om dessa uppfyller kraven är högst oklart. Enligt MTR kan det bli fråga om att sätta in de tidigare tågvärdarna.

– Många tågvärdar har gått in i andra roller i företaget och ingen har sagts upp. Vi har en plan för hur dessa ska stärka upp vid ett eventuellt skyddsstopp, säger MTR Pendeltågens kommunikationschef, Niklas Ekström till SVT.

På frågan om det är aktuellt att ta tillbaka tågvärdarna permanent svarar MTR att det är upp till Region Stockholm.

I juni 2021 beslutade högerstyret i Region Stockholm att övervakningskameror skulle ersätta tågvärdarna på pendeltågen. Inför valet 2022 lovade Socialdemokraterna att man skulle riva upp beslutet om man vann regionvalet, men efter S vann valet till Region Stockholm ville S inte riva upp det tidigare beslutet.

Fatima Mohammed
redaktionen@aktuelltfokus.se