Kontakta oss

EKONOMI

Oenighet mellan finansutskottet och tillväxtverket om krispaketen

Publicerat

den

EKONOMI Riksdagens finansutskott är eniga om att ekonomiskt stöd inte ska gå till vinstutdelande företag. Utskottet kräver nu svar av Tillväxtverket som gör tvärtemot.

Nyligen rapporterade Aktuellt Fokus om en lucka i den nya lagen som såg till att vinstutdelande företag ändå kunde ta emot ekonomiskt stöd av staten. Finansutskottet har varit tydliga med att de inte accepterar vinstutdelningarna om de sökt bidrag men samtidigt hävdar tillväxtverket att det inte står något om det i den nya lagen.

Tillväxtverket är den myndighet som fått i uppdrag att dela ut det ekonomiska stödet till de företagen som söker det. Efter att ha beviljat flera bidrag till vinstutdelande företag kallas nu generaldirektören för tillväxtverket upp till finansutskottet rapporterar Sveriges Radio.

Tillväxtverket har nu tillsatt en utredning för att se om de tolkat den nya lagen rätt. Om det visar sig att bidragen beviljats felaktigt kan de företagen bli tvungna att betala tillbaka dem.

Flera företag som SKF och Volvo har försökt att göra både vinstutdelningar och få bidrag från staten. SKF har delat ut 1,3 miljarder i vinst till sina ägare samtidigt som de ansökt om 40 miljoner i stöd från skattebetalarna. Volvo som planerat att dela ut 27 miljarder i vinst beräknas söka uppemot 1 miljard i stöd från skattebetalarna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se