Kontakta oss

EKONOMI

Lucka i lagen – storföretag delar ut både miljardvinster och får ekonomiskt stöd av staten

Publicerat

den

EKONOMI Flera av Sveriges stora aktiebolag delar ut miljardvinster samtidigt som de korttidspermitterar sin personal. De förväntar sig att staten ska stå för kostnaden för korttidspermitteringarna tack vare en lucka i lagen.

SVT har gjort en granskning av de svenska aktiebolagen. Flera av företagen förväntar sig att både dela ut miljardvinster och få ekonomiskt stöd av staten. Företaget SKF har korttidspermitterat 1650 anställda i Göteborg och Katrineholm. De har också nyligen klubbat igenom en aktieutdelning på 1,3 miljarder. De förväntas klubba igenom ytterligare aktieutdelningar på samma summa i höst.

SKF förväntar sig också att ta emot ekonomiskt stöd från skattebetalarna för sina korttidspermitteringar. De har beräknat att få ett ekonomiskt stöd på 40 miljoner. De har fått ett godkännande förhandsbesked från Tillväxtverket. Enligt SKF:s vd Alrik Danielsson hade det hellre blivit varsel än att minska på vinsten.

– Det är väldigt positivt att regeringen gjort detta. Med all säkerhet hade vi behövt börja tänka på varsel annars, säger Danielsson till SVT.

Lucka i lagen
När riksdagen klubbade igenom att dela ut mer pengar till krisstöd var alla partierna överens om att vinstutdelande företag inte skulle få något ekonomiskt stöd. I själva lagen däremot utelämnades den delen och det är fritt fram för företagen att ha sina aktieutdelningar och ta emot statligt stöd.

Tillväxtverket är den myndigheten som beviljar permitteringsstöden. De skriver att det är olämpligt att både dela ut vinst och ta emot statligt stöd men samtidigt har de inget annat val än att följa lagen.

– Stödet ska gå till företag som hamnat i svårigheter på grund av Coronakrisen. Riksdagen talade om aktieutdelningar, men det hamnade inte i lagen. Vi måste gå på lagen, säger avdelningschef Tim Brooks till SVT.

Hittills har Tillväxtverket beviljat 18 miljarder till 345 000 personer.

Volvo får en miljard av staten
SKF är långt ifrån det enda företaget som delar ut vinst. Volvo som gjort en vinst på 36 miljarder för 2019 har planerat att dela ut 27 miljarder i vinst samtidigt som de korttidspermitterat runt 20 000 anställda. Volvos beräknas få upp till en miljard av skattebetalarnas pengar i permitteringsstöd.

Ett annat företag är Assa Abloy som delat ut 2,2 miljarder i aktieutdelning. De har permitterat 1200 personer och förväntar sig att staten betalar 75% av den kostnaden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se