Kontakta oss

INRIKES

Soldiers of Odin höjer säkerheten efter bråk med Bandidos MC

Publicerat

den

soovsbandidos
INRIKES| På sociala medier uppger det högernationalistiska nätverket Soldiers of Odin att deras så kallade ”krigare” har varit i konfrontation med MC-gänget Bandidos. Soldiers of Odin uppger dessutom att de har höjt beredskapen i samtliga avdelningar i världen på grund av den påstådda konfrontationen.

Det högernationalistiska nätverket har på kort tid spridit sig från Finland till andra delar av världen. Med kläder och attribut som påminner om en blandning mellan MC-gäng och skinheads patruller högernationalisterna gator för att enligt egen utsago skapa trygghet. De senaste månaderna har nätverket startat upp flera avdelningar i Sverige, Gemensamt för avdelningarna i Sverige är att medelåldern är relativt hög samt att flera av medlemmarna är kraftigt brottsbelastade. Somliga har även nazistiska kopplingar och gängbakgrund.

Förra helgen orsakade Soldiers of Odin större polisuppbåd på en rad platser i landet. I Göteborg hamnade anhängare i bråk med allmänheten och i Malmö hindrade antifascister dem från att patrullera. Något som däremot inte har varit känt för allmänheten är att en svensk avdelning ska ha hamnat i konfrontation med MC-gänget Bandidos.

På Facebook har Soldiers of Odins South Division i Storbritannien gått ut offentligt med att samtliga avdelningar i världen har höjt säkerhetsnivån. South Division skriver även att uppgifterna kommer direkt från det finska huvudkontoret som enligt uppgift styr Soldiers of Odin-avdelningarna med järnhand med hjälp av MC-gängens klassiska organisatoriska strukturer.

soouk
Vill ha bort konkurrens?

Huruvida Soldiers of Odin är att betrakta som högernationella gatupatruller eller sin kriminella som vill ha bort konkurrens från gatan har kommit att bli diskussion på bland annat Flashback och sociala medier. Flera dagstidningar och tidskrifter har granskat avdelningarna och funnit en rad brottsbelastade personer.

Variationen mellan brotten är stor och sträcker sig från innehav av barnporr och kvinnofridskränkning till rån, misshandel och narkotikabrott. Vid en granskning av Soldiers of Odins svenska avdelningar finns inga kända kopplingar till Bandidos sedan tidigare. Vid granskningen framkommer det däremot att flera svenska och danska avdelningar har medlemmar med kopplingar till ett konkurrerande gäng i den så kallade 1 %-sfären.

Enligt en källa med insyn i Soldiers of Odin har flera avdelningar nåtts av nyheten om den påstådda konfrontationen. Källan som själv är verksam inom den högernationella rörelsen kan däremot inte bekräfta att en konfrontation verkligen har ägt rum men säger att flera avdelningar har skärpt säkerheten de senaste dagarna. Var bråket ska ha ägt rum är för närvarande oklart då det råder sekretess i ärendet från Soldiers of Odins sida. I kommentarsfältet diskuterar däremot medlemmar från Soldiers of Odin Stockholm om en påstådd attack.

soovsbandidos2

I samma kommentarsfält manar sympatisörer till Soldiers of Odin till hämndaktioner. En anhängare anser att Soldiers of Odins avdelningar ska beväpna sig med pistoler och skjuta ihjäl MC-gängets medlemmar.

soovsbandidos3

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se