Kontakta oss

INRIKES

Peter Althin lämnar KD i protest

Publicerat

den

INRIKES | Den kända kristdemokraten Peter Althin lämnar KD i protest mot den nya högervridningen. I en debattartikel på liberala Svenska Dagbladet skriver Althin att Kristdemokraterna är ett sjunkande skepp och inte längre är hans parti. Nu uppmanar den förre KD-toppen medlemmarna att hoppa av.

Bakgrunden till Peter Alhtins avhopp ligger i den nya högerfalang bakom partiledaren Ebba Busch Thor som tog över efter förre socialministern, Göran Hägglund. I debattartikeln på SvD uppger Althin att det var kretsen kring dessa som försökte göra sig av med Göran Hägglund för tre år sedan vilket orsakade häftiga konflikter inom det kristna högerpartiet.

”När jag valdes in i riksdagen 2002 märkte jag snabbt att det fanns en falang i Kristdemokraterna som var mycket konservativ. Inte minst visade det sig i abortfrågan, utländska kvinnors rätt att i Sverige att få abort. Men även när det gällde mina hjärtefrågor inom rättspolitiken.

När man för tre år sedan försökte få bort Göran Hägglund så var det den falangen som agerade mot honom. Då fick de ordentligt med stryk men nu har de tagit över, vilket visar sig i valet av partiledare och vissa ledamöter i partistyrelsen.

Om man uttrycker det i en bild så kan man likna det vid ett skepp där man tagit ut en viss riktning. Men så kommer det en ny kapten som ändrar den riktningen.  Jag är dock fullständigt övertygad om att med den kursen kommer skeppet att gå på grund. Skall jag då vänta tills skeppet har gått på grund? Eller skall jag uppmana folk att gå i livbåtarna och se till att jag själv kommer med i en av dessa?”

Peter Althin går även till angrepp mot KD:s högerpopulistiska linje. En linje som han menar är en flirt med SD-anhängare. Enligt den rikskända advokaten, finns det skäl till oro när man sätter det i samband med att dagens kristdemokrater deklarerar att KD är partiet som står längst till höger.

Peter Althin var medlem i Kristdemokraterna i drygt 20 år. Han har bland annat varit ledamot i partistyrelsen och riksdagsman mellan åren 2002 till 2007.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se