Kontakta oss

INRIKES

SD-nämndemannen riskerar uteslutning efter Aktuellt Fokus-avslöjande

Publicerat

den

INRIKES | SD-nämndemannen Sofia Lanner från Uppsala valde att hoppa av rättegången mot de aktivister från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen som står åtalade för en uppmärksammad misshandel i staden 2013.

Aktuellt Fokus var först ut med att avslöja att Sofia Lanner hade spridit antisemitiska och rasideologiska länkar via sitt privata Facebook-konto. Igår, drygt fem dagar senare uppmärksammade även Uppsala Nya Tidning det hela och tog åt sig äran för att ha avslöjat Sofia Lanners förehavanden på sociala medier.

Under gårdagen lät Sofia Lanner även meddela att hon hoppar av nazisträttegången. Enligt henne själv berodde avhoppet på hennes partitillhörighet och att hon inte kan garantera en rättvis rättegång.

”Det kan bli tal om att väcka ett uteslutningsärende”

Idag låter Sverigedemokraterna i Uppsala meddela att partiet kommer utreda de uppgifter som har framkommit om partikollegan.

– Vi kommer att sitta ned med Sofia Lanner och diskutera det som framkommit. Det blir en intern dialog på lokal nivå där hon förväntas lägga korten på bordet och förklara varför hon spridit visst material på sin Facebooksida, säger Simon Alm, gruppledare i fullmäktige och ordförande för SD Uppsala till UNT.

Till UNT säger Alm att det kan väckas ett uteslutningsärende

– Det kan bli tal om att väcka ett uteslutningsärende, dela ut en varning eller betrakta det hela som något som gjorts i oförstånd.

Läs även
SD-nämndeman hoppar av nazisträttegång efter Aktuellt Fokus-avslöjande
SD-nämndeman i pågående nazisträttegång spred antisemitisk propaganda
UNT: ”Hon kan uteslutas ur SD”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se