Kontakta oss

KULTUR

PewDiePie: ”Naziskämt är inte roliga längre”

Publicerat

den

CIVILKURAGE Efter alt-right-rörelsens terrordåd i Charlottesville går Youtubestjärnan PewDiePie ut och markerar att han tar avstånd från nazister och hatpropaganda. 

PewDiePies Youtube-kanal är den populäraste i världen. Över 55 miljoner prenumeranter på Youtube nås av hans spelvideos. PewDiePie heter egentligen Felix Kjellberg och kommer från Göteborg. Hans spelvideos har funnit sin stora publik delvis tack vare hans provokativa humor och attityd.

Hans sätt att skämta och provocera har på senare tid kopplats samman med den så kallade alt-right-rörelsen, då hans ton och skämt rört sig på deras planhalva. I mitten av januari 2017 testade Kjellberg exempelvis en nätbaserad tjänst där vad som helst kunde beställas mot priset av fem dollar. Han valde då att betala två indiska män för att hålla upp en skylt där det stod ”Döda alla judar”, vilken de också dansade runt och skrattade. En granskning av Wall Street Journal fann fler antisemitiska skämt och nazistisk symbolik i PewDiePies videor.

Granskningen ledde till att Disney bröt banden till PewDiePie, som efter händelsen stämplades som nazi-sympatisör. ”Även om Felix har skapat ett följe genom att vara provokativ och fräck så gick han helt klart för långt i det här fallet och videorna som det resulterat i är olämpliga”, sade en talesperson till Business Insider i januari. Även Youtube avslutade sina formella samarbeten med youtubern. Kjellberg ställde sig frågande till kritiken och menade att han bara skämtade.

I samband med nazistdemonstrationen ”Untite the right” och terrordådet i Charlotteville twittrade han följande om den nyfascistiska mobben: ”These guys clearly watched one too many pewdiepie vids” under hashtaggen #charlottesville.

Fyra dagar efter sin Charlottesville-tweet har PewDiePie svängt. I sin senaste video tar han avstånd från nazister, och förklarar sina tidigare felsteg med att han inte trodde att nazister på riktigt kunde utgöra ett hot idag, att han bara skämtade och inte riktigt kunde förstå hur man plötsligt kopplade honom samman med alternativhögern. Nu när han förstått att nazister existerar och avancerar politiskt tar PewDiePie avstånd från sina tidigare skämt och understryker att han aldrig varit lierad med rörelsen eller hyser nazistiska åsikter.

”Somehow I got grouped together with these people – I’m just a guy making jokes on the internet.”
”I only have hate for hateful hateful people – I don´t want nothing to do with them”, förtydligar PewDiePie.

 

Jenny Lindblom
redaktionen@aktuelltfokus.se