Kontakta oss

INRIKES

Rikstäckande protester mot BB-kaoset

Publicerat

den

INRIKES I protest mot det NPM-relaterade vårdkaoset som drabbat Sverige har intresseorganisationen Födelsevrålet bildats. De anordnar nu en marsch för att uppmärksamma kaoset som uppstått på landets BB-avdelningar.

Vårdkaoset i Sverige har eskalerat under 2017. Det mest uppmärksammade fallet var nedläggningen av BB i Sollefteå. Nedläggningen ledde till att blivande mammor har fått föda i sina bilar. Intresseorganisationen Födelsevrålet har nu bildats för att ta kampen mot kaoset som uppstått runtom i Sverige.

– Den senaste tiden har vi kunnat läsa om hur förlossningskrisen nu urartat totalt. Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och flera hänvisas till sjukhus i andra städer och län. Samtidigt stängs förlossningsavdelningar runt om i landet och kurser i bilförlossning erbjuds skriver organisationen på sin hemsida.

– Vi gör det för barnmorskorna, som har det fruktansvärt just nu och haft så väldigt länge. Men också för alla som är gravida nu, alla som vill bli gravida någon gång och alla som har varit gravida. Och för alla barn som kommer att födas, säger Emma Pettersson, talesperson för Födelsevrålet, till SVT.

På Söndag anordnar Födelsevrålet en marsch i Stockholm. Kl 13.00 avgår marschen från Mariaplatsen mot Medborgarplatsen. På Medborgarplatsen kommer det att hållas tal.

Marschen kommer att hållas på flera håll i Sverige, bland annat i Örebro, Sollefteå, Linköping, Jönköping och Göteborg.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se