Kontakta oss

INRIKES

Pinsam riksdagsdebatt om vinstjakten i välfärden

Publicerat

den

KRÖNIKA Idag hölls en historiskt pinsam debatt om förlusterna i välfärden i Sveriges riksdag. Den handlade om roffare och välfärdsplundrare ska få fortsätta plundra – som idag när folkviljan sätts åt sidan på grund av borgare och Sverigedemokrater som har blivit uppsmörjda av lobbyisterna.

De undersökningar som gjorts visar att mellan 70 och 80 procent av svenska folket vill begränsa möjligheterna för företag som verkar inom välfärdssektorn att ta ut vinst. Någonstans mellan 15 och 20 procent av folket vill förbjuda vinstuttag helt och hållet. Men det spelar tyvärr ingen roll när riksdagen debatterade regleringar av förlusterna i välfärden.

Socialdemokratisk skuld

Det var nog lite av ett genidrag när Vänsterpartiet i förra valrörelsen drev frågan om vinstfri välfärd. Privatisering, entreprenader och utförsäljningar har skapat stora brister i välfärden, och företag som kunnat roffa åt sig av skattepengarna har sedan hotat att lämna Sverige om inte skatterna sänks – skatter som de gör vad de kan för att smita från. Det här är inte på något sätt borgarnas fel. Det var Socialdemokraterna som inledde vandringen mot denna rövarkapitalism och öppnade dörren för välfärdsplundringen. Borgarna sa naturligtvis inte nej till det hela. Nu kampanjar Socialdemokraterna också för en vinstbegränsning i välfärden och försöker att få det att låta som man aldrig tyckt något annat. Linjen ändrades på Socialdemokraternas partikongress, om vilken Daniel Suhonen berättat att statsminister Stefan Löfven sagt åt honom och andra drivande i frågan, att det var bra gjort men att de aldrig får göra om det (gå emot partiledningen i en viktig fråga).

Konservativa känsloargument

”Det är ett angrepp på hela vårt samhälle”, sa Larry Söder (KD) i riksdagsdebatten idag. Han har helt rätt, men kanske inte riktigt på det sätt han själv tror. Det vore ett angrepp på hela vårt samhälle att låta vinstuttagen fortsätta. Vinstuttagen bryter det samhällskontrakt som säger att våra skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd. Borgerligheten brukar i vanliga fall tala sig varma för att skattepengar ska användas ansvarsfullt. Att inte låta pengarna gå dit de ska är naturligtvis allt annat än ansvarsfullt.

SD skiter i sina väljare

I debatten konstaterade Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att Sverigedemokraterna faktiskt gick till val på en helt annan politik än den man nu väljer att driva. Man menade att riskkapitalister inte har i välfärden att göra och att vinsterna för privata företag borde begränsas. Men det avfärdades av SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt som ansåg att de tidigare löftena var ”irrelevant”. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ser de löften som Sverigedemokraterna går till val på i år.

När Sverigedemokraterna strävar efter göra lobbyisterna och kapitalisterna mätta på skattepengar så faller fasaden. Det här är inget vårdparti, välfärdsparti eller vad de nu än väljer att kalla sig. Det är bara till att konstatera att SD är ett borgerligt parti med fascistiska rötter. Sverigeovänner skulle man kunna kalla dem, detta eftersom de så tydligt skiter i det folk som de säger sig företräda. Enligt tidigare opionsmätningar vill majoriteten av Sverigedemokraternas väljare begränsa företagens vinstuttag, medan hela 26 procent av SD-väljarna lutar sig till vänster och vill se totalförbud.

Dragkamp om våra skattepengar

I riksdagsdebatten konstaterade bland annat Ali Esbati att det handlar om att göra sin politik ”mer aptitlig för Moderaterna.” Det är med all säkerhet en korrekt analys. Vad vi just nu ser är hur en regering i minoritet går mot en förlust i riksdagsomröstningen på torsdag. Men det är en regering och ett stödparti med ett överväldigande stöd hos det svenska folket, iallafall i just den här frågan. Det här är en dragkamp om våra skattepengar. Den dragkampen måste vinnas av svenska folket. Den är alldeles för viktig för att vinnas av några få lobbyister och kapitalister.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se