Kontakta oss

NOTISER

PKK har utropat självständighet i provinsen Dersim

Publicerat

den

pkk
KURDISTAN | Kurdistans arbetarparti, PKK har utropat självständighet i provinsen Dersim. I en video som släppts visar PKK hur de kontrollerar vägarna i provinsen. I videon förklarar en soldat att de är en gerilla som använder sig enbart av självförsvar och därmed utropar demokratisk självständighet i Dersim.

Andra regioner har också utropat självständighet. Till exempel har kurder i staden Doğubeyazıt utropat självständighet. Det är efter en händelse i staden Varto där en kvinna från PKK blev torterad och våldtagen av Turkiska soldater för att sedan lämnas död naken på en öppen gata som hetsat upp stämningen, som lett till att flera kurdiska regioner i Turkiet kräver självständighet.

I Doğubeyazıt förklarar en representant från den nya lokala regeringen att de har full kontroll över sitt område och att de inte kommer att acceptera den Turkiska statens institutioner eller repressalier. De hänvisar till händelsen i Varto och att staden är i ruiner som anledningen till att den kurdiska befolkningen har fått nog.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se